Program 2018. október 17. 10:00

NépmesePont nyílik Kiskunfélegyházán

Képgaléria
NépmesePont nyílik Kiskunfélegyházán
79,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Kiskunfélegyházán a TEMI Szakmaközi Művelődési Háza egy új közösségi családi színtér, az Aranyalma Népmesepont létrehozására és működtetésére, „A népmese birodalmának létrehozása és anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése” elnevezésű, EFOP-3.3.4-17-2017-00023 kódszámú program keretében. A projekt forrását az Európai Unió (Európai Szociális Alap) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatásnak köszönhetően egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező Népmese Pont jön létre.

Az épületben több mint 60 különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, népmeseszínházi előadásokat mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő három évben. A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, az egész életen át tartó tanulás és a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a népi tradíciók révén a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés céljából 18 oktatási intézménnyel kötött megállapodást a Szakmaközi Művelődési Ház, összesen mintegy 1600 tanuló bevonásával.

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal, az ifjúság XXI. századi elvárásainak, igényeinek megfelelve várja a megyeszékhelyről és a környező településekről érkező vendégeket, az ifjúság mellett a családokat is.

Elsősorban a Kiskunság meséit kívánják megismertetni látogatókkal. A mesék közül a lokális identitás folklór alkotásait helyezik középpontba, leginkább az alföldi népmese gyűjtőkre koncentrálva. Megjelenek a tanyák és mezővárosok vásárok, kézművesek, és kiemelten foglalkoznak majd a kiskunsági pásztorhagyománnyal is. A projekt megvalósítása három év alatt, összességében, ezernél is több programot jelent majd, amelyet újabb legalább három évig visznek tovább.

A NépmesePont létrejöttében, kialakításában kulcsszerepet vállalt Juhász Szilvia, Lutter Imre, Nagy-Kovács Enikő, Rátkai Sándor, Schafer Anett és Tóth Gábor. Az október 19-én, 10 órakor kezdődő Hetedhét családi mesenapon, amely a NépmesePont hivatalos megnyitója, számos program és meglepetés várja a közönséget. Fellép a Kávészünet zenekar és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, lesz népmeseszínházi előadás, élőszavas mesemondás, népmesei élő társasjáték, táncház és megannyi izgalmas program.

Az Aranyalma NépmesePont célja, hogy a hely a családi élet egyik fontos pontja legyen, autentikus környezetben és programokkal.


Program:

10.00 Élő óriás népmesei társasjáték Népmese Játszóház, ahol a mesebeli lények életre kelnek! - A Népmesék Világa Kulturális Egyesülete játékosaival

11:00 Megnyitó és sajtótájékoztató
Beszédet mond: dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai helyettes államtitkára Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza város alpolgármestere
Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke
Videóüzenettel: Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkára

13.00 Huzella Péter: Kőleves és nyakleves a Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész mesekoncertje

14:00 Az állatok nyelvén tudó juhász magyar népmeseszínházi előadás a Mesekocsi Színház előadásában

15:00 Hol volt, hol nem volt… Élőszavas mesemondás Pintér Zsolt népmesemondóval

16.00 Kávészünet együttes: A madár fiaihoz A kultúra fiatal nagyköveteinek interaktív verszenei koncertje

18:00 Csonka Ferenc és barátai A népművészet egyik ifjú mestere és a Kiskun Művészeti Iskola táncháza


Folyamatos programok egész nap:
óriás társasjátékok jelmezes animátorokkal
hétpróba ügyességi játék
népmese játszóház

Fővédnök: Dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkára


A témáról készített korábbi videó itt nézhető meg.



 

Kövessen minket a Facebookon is!