Kistérség 2018. október 18. 13:00

Tiszaalpári delegáció látogatott Dániába

Képgaléria
Tiszaalpári delegáció látogatott Dániába
Tiszaalpár nagyközség a ’80-as évek óta tart fenn testvértelepülési kapcsolatot a dániai Kjellerup várossal. Az együttműködés különlegessége – ami majdnem 30 éve köttetett a települések között – az, hogy nem csupán intézményes keretek között történt megállapodás anno, hanem magánszemélyek között is. Ennek köszönhetően több család alakított ki aktív kapcsolatot gyakoriak a látogatások a két ország települései között. A dánok számon tartják a magyarországi, de legfőképp a tiszaalpári kapcsolatot, többször szerveztek már gyűjtést is a település rászorulóinak. A Silkeborgi Önkormányzat ragaszkodik testvérkapcsolataihoz. A dániai Dán-Magyar Baráti Kör és a kecskeméti székhelyű Magyar-Dán Kulturális Egyesület együttműködésével meghívta testvértelepüléseit arra az eseményre, amelyet idén szeptember 27-e és 29-e között rendeztek meg.

2004-ben az Európia Unióba való belépésünkkel egy időben új önkormányzati reformot hirdettek meg Dániában. Ezt követően 2007-ben az ottani önkormányzatok összevonásával új önkormányzatok álltak fel, az addigi 5-6 település helyett akár 30 igazgatásának összevonásával. Így került be Kjellerup város Silkeborg önkormányzati rendszerébe. Napjainkban az itthoni Magyar-Dán Kulturális Egyesület közreműködésével sikerült a Tiszaalpár-Kiskunfélegyháza és a dániai Silkeborg között egy hármas együttműködést kialakítani.

A minikonferencián a helyiek prezentálták a magyar delegációnak, hogy miképpen működik országukban, önkormányzatukban a fent említett összevont önkormányzati rendszer a mindennapokban. Silkeborg önkormányzati rendszerébe mintegy 30 település tartozik 90 ezer emberrel. A civil korzón az önkormányzati intézmények mellett a vállalati szféra és a civil szervezetek is képviseltették magukat, ahol bemutatták egymásnak, hogy ki, mit tud tenni, hogy a 150 éves Silkeborg még élhetőbb legyen. Tudvalevő, hogy Dániában a lakosok mobilitása aktívabb, szívesen költöznek, ha látják, hogy van miért.

Magyarországot kilencen képviselték Dániában. A Magyar-Dán Kulturális Egyesület három tagja, négyen egy hagyományőrző együttestől, név szerint: Barcsik Edit Mária, Posztobányi Julianna, Simonyiné Polner Anita és Sziránszki József, valamint ketten Tiszaalpár Nagyközség Önkormányzatától: Csernák Zsolt, a helyi pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke, valamint dr. Menyhárt Anett jegyző. Ott tartózkodásukat először egy, a hátrányos helyzetűek számára kialakított intézményben kezdték, ahol a szellemi fogyatékkal élők napközben művészeti alkotásokat készítenek. Az ott készült művek eljutottak már a párizsi Louvre Múzeumba is. A magyar küldöttség tagjai később a helyi városházán hallgathattak meg két előadást a helyi tanácsok, azaz a részönkormányzatok és a közreműködésükkel elérhető demokratikus döntések jelentőségéről, amin a magyar nagykövet is tiszteletét tette, aki Koppenhágából érkezett e rendezvényre. Ezt követően részt vettek egy, a részükre szervezett fogadáson.

A következő napon a silkeborgi Sølystskolen iskolába látogattak, ahol a hagyományőrző együttes tagjainak előadásában ősi magyar dallamok csendültek fel. A silkeborgi civil fórumon is bemutatkozott országunk, az énekes előadás mellett magyar pogácsát, süteményeket kóstolhattak meg a dánok, ami mellett természetesen különböző kiadványokkal mutatták be a magyar haza és Tiszaalpár település nevezetességeit is, valamint nemez karkötőt készíthettek az érdeklődők.

A látogatás eredményes volt, hiszen úgy váltak el egymástól a résztvevők, hogy legközelebb, a tervek szerint 2019 tavaszán újra találkoznak, ezúttal Magyarországon. Ezen a rendezvényen nagyobb létszámú magyar közönségnek szeretnék a dánok bemutatni az elmúlt 10 évnyi közigazgatási rendszerük működési tapasztalatát.

Víglási Krisztina

 

Kövessen minket a Facebookon is!