Kistérség 2018. október 23. 10:00

Az ’56-os hősökre emlékeztek Tiszaalpáron

Képgaléria
Az ’56-os hősökre emlékeztek Tiszaalpáron
A nagyközség a megyében az első települések között volt, ahol október 19-én megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A rendezvénynek az idei esztendőben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az Árpád Fejedelem Általános Iskola tornaterme adott otthont.

Az ünnepi műsor a Himnusz felcsendülése után dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármesterének interaktív beszédével vette kezdetét. Ez attól volt különleges, hogy a település vezetője egy fényképet adott körbe, ami az 1947. évi május 1-jei ünnepségen készült, ahol Rákosi Mátyás és Rajk László együtt voltak láthatóak. Ezzel is prezentálta, hogy milyen előzményei voltak az ’56-os eseményeknek. 1949. október 15-én koholt vádak alapján kivégezték Rajk Lászlót, akit később, 1955-ben Rákosi Mátyás tiltakozása ellenére hivatalosan is rehabilitáltak. A Szovjetunió Kommunista Pártja és Rákosi Mátyás párton belüli helyzete veszélybe került. A párt XX. kongresszusa után, 1956. július 18-án szovjet nyomásra az MDP központi vezetősége első titkári tisztségéből eltávolította, ekkor a Szovjetunióba távozott, s többet már nem is tért haza. Távozása után Rajk László és társai 1956. október 6-án megrendezett újratemetése olyan tüntetésbe torkollott, amelyre az október 23-ától kibontakozó forradalom és szabadságharc egyik nyitóeseményeként tekintünk.

A polgármester történeti összefoglalójában megemlékezett még a Magyar Rádióról és annak az akkori eseményekben betöltött szerepéről is. Ami mellett arra kérte a jelenlévő hallgatóságot, hogy ne felejtsük el soha azokat a hős gyermekeket, akik akkor 14-15-16 évesen fegyverrel harcoltak a magyar szabadságért.

A műsor további részében a Bársony Mihály Népdalkör magyar dallamokat adott elő, amelyet az Árpád Fejedelem Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak fellépése követett. A diákok felkészítő tanárai: Suba Jánosné igazgatóhelyettes, Deák Lajosné és Szőke Éva tanárnők voltak.

A diákok Ákos 1956 című dalára vonultak be, mellükön a szabadságharc jelképével: a lyukas zászlóval.  Műsorukban párhuzamba állították azokat a személyeket, akiknek akkor disszidálniuk „kellett”, szemben azokkal, akik a történtek ellenére továbbra is hazájukban maradtak.

A megemlékezés a Szózattal zárult, amelyet követően az intézmények, civil szervezetek, pártok képviselői átvonultak az Árpád térre az ’56-os kopjafához. Az ég kiderült, így a jelenlévők leróhatták kegyeletüket, koszorút és mécsest helyeztek el az emlékoszlopnál.

Víglási Krisztina
 

Kövessen minket a Facebookon is!