Kistérség 2018. október 22. 10:00

Nagy volt az érdeklődés a tiszaalpári szüreti felvonuláson

Képgaléria
Nagy volt az  érdeklődés a tiszaalpári szüreti felvonuláson
Tiszaalpáron nagy múltja van az őszi szüreti felvonulásnak és az azt követő bálnak. Az évek alatt azonban sok-sok szervezői kézben fordult már meg a rendezvény. Az idei évben az önkormányzat és a Tiszaalpári Lovas Egyesület együttes erővel vállalta fel az esemény lebonyolítását. Ennek köszönhetően rég nem tapasztalt létszámmal képviseltették magukat a fogatok az október 20-i mulatságon.

Szombaton dél körül már megérkeztek az első fogatok a helyi lovas pályára, ahol a csőszpárok pogácsával kínálták a várakozókat. Miután mindenki elfoglalta a helyét, dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd kezdetét vette a felvonulás. Ennek zavartalan lebonyolításában a helyi polgárőrség és a szomszéd településről, Lakitelekről érkezett lovascsoport tagjai is segédkeztek, akik a menet áthaladását biztosították külterületen és a falu utcáin is.    

A felvonulás élén a Bársony Lovasudvar csikósai meneteltek, akiket nem kevesebb, mint 19 lovasfogat követett. A település lakói nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták őket, sokan fejbiccentéssel, mások hangos üdvrivalgással köszöntötték őket. A fogatok élén a település intézményének vezetői mellett a bírópár: Csernák Zsolt és felesége, valamint a kisbíró: Ceglédi László foglalt helyet. Őket követte a zenekar, a csőszpárok, valamint az elmaradhatatlan jelmezbe bújtatott alakoskodó és annak kukoricából készített kocsija is. Egy-egy fogat mellett lóháton, díszes magyar ruhába bújt legények és leányok is fel-feltűntek.

A lovas kocsisor először a Katolikus Szeretetszolgálat PAX Otthonába vette az irányt, ahol az idősek már nagyon várták az ünneplőket. Mellettük a Tavirózsa Nyugdíjas Otthon és a Gondozási Központ lakói is izgatottan fogadták a csőszpárokat és a Jövőnkért AMI táncosait. A településen meglátogatták még a Fricska Fogadót, a Kis Bakter kocsmát és a Tiszatáj Vendéglőt is, e helyeken szintén kisebb tömeg verődött össze azért, hogy megtekinthesse a hagyományőrzőket. Minden megállónál étellel és itallal látták vendégül a felvonulókat. 

A programot vacsora és a hajnalig tartó mulatság követte a művelődési házban.

Víglási Krisztina
 

Kövessen minket a Facebookon is!