Kistérség 2018. október 31. 16:00

Egy évszázad, egy életút

Képgaléria
Egy évszázad, egy életút
Október 29-e jeles nap volt a tiszaalpári PAX Otthon lakóinak és dolgozóinak életében, ugyanis az intézmény egyik lakója, Virág Rózsa e napon töltötte be 100. életévét. Ez alkalomból az otthon munkatársai előbb szentmisével, majd egy kisebb ünnepséggel is kedveskedtek Rózsika néninek és családjának.

A születésnapi rendezvényen először az intézmény vezetője, Baranyi Éva köszöntötte az egybegyűlteket, aki beszédében felidézte Rózsika néni eddigi életútját. Ezt követően az intézmény dolgozói és lakói adhatták át gratulációjukat az ünnepeltnek. A születésnapi torta elfogyasztása után dr. Vancsura István, Tiszaalpár polgármestere virágcsokorral köszöntötte a település százéves lakóját, majd Mészárosné dr. Borvák Erzsébet aljegyző az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával ellátott emléklapot adta át az ünnepeltnek.

Virág Rózsa 1918. október 29-én született Tiszakürtön. Földműves családból származik, édesapja Virág János, édesanyja Tárkány Vera volt. A családban a 7 gyermek közül Rózsika néni volt az ötödik. 7 éves korában kezdte el a priblaki iskolát, ahol kitűnő eredménnyel végezte el a hat elemi és a három gazdasági-háztartási ismétlő osztályt. Felnőttként 6 testvérével együtt szülei szántóföldjén és a szőlőjükben dolgozott. Majd jöttek a háborús évek, annak borzalmaival, rettegéseivel, szegénységeivel, szörnyűségeivel, bujdosásaival együtt.

1946 szeptembere jól megmaradt emlékezetében, mert a három éve halottnak hitt bátyja ekkor tért haza az orosz hadifogságból. Hatalmas volt az öröm a családban. Később testvérei saját családot alapítottak, így már csak Mária nővérével maradtak a szülői házban. 1951-ben a cserkei tanács elnöke felkérte, hogy vállalja el a helyi napközi otthon vezetését. Ebben az időben kezdte el az általános iskola 7-8-ik osztályát, amit kitűnő eredménnyel be is fejezett. 1953-ban a tanács gyermekgondozói tanfolyamra küldte, aminek az elvégzése után maradt a szakmában, hiszen 1973-ig gyermekgondozóként dolgozott. Ekkor ment nyugdíjba, ami után idős szüleivel és Mária nevű beteg testvérével élt együtt. Édesapja 1975. augusztus 17-én hunyt el, 1978. december 30-án édesanyja is örök nyugalomra tért. Így ketten maradtak a szülői házban Máriával.

Veronika nevű nővére 1952-ben, a halálos ágyán bízta rá 11 éves fia nevelését, iskoláztatását. A kisfiú ezután a családdal lakott, amikor nem volt kollégiumban. Az unokaöccse feleségével és családjával együtt lett a gyámolítója. 1993-ban nagyon beteg lett Rózsika néni és ekkor úgy döntött, hogy nővérével együtt beköltözik a Katolikus Szeretetszolgálat tiszaalpári Pax Otthonába. Ennek most lesz negyed évszázada november 25-én. Testvére már sajnos nem él.

Rózsika néni aktív negyed évszázadot tudhat maga mögött az otthonban, korábban a Tevékeny Élet Fesztiválok rendszeres fellépője volt. Bár nagyothallása miatt kissé nehezen kommunikál, szellemileg ma is friss.

Víglási Krisztina
 

Kövessen minket a Facebookon is!