Helyi hírek 2018. november 16. 13:00

Kalandra fel!

Képgaléria
Kalandra fel!
Egy-egy hónapot töltött az észak-olaszországi Torinóban és a csizma orrában, a calabriai Cosenza-ban az Erasmus program keretében iskolánk nyolc-nyolc tizenegyedikes diákja és két kísérőjük, szeptember 25-e és október 24-e között. A szakmai program a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma és az olaszországi Euroform programiroda pályázati együttműködésében valósult meg. A nyertes pályázatot a Tempus Közalapítvány finanszírozta.

A program keretében a közgések olasz középvállalkozásoknál töltötték szakmai gyakorlatukat. Munkájuk során kipróbálhatták ügyviteli, logisztikai, marketing és vezetési ismereteiket. A szakmai programok során munkájuk mellett olasz nyelvtanfolyamon vettek részt, gyárlátogatásokra mentek, egyetemi tudásközpontokba, vállalkozáskeltetőkbe is eljutottak.  Megismerhették Európa egyik legfejlettebb duális szakképzési rendszerét, sokat fejlődtek társas és szakmai kompetenciáik.

Miért fontos ez nekünk? Azért mert többet, jobbat akarunk tenni a diákjainkért. Megszokhatták, a Közgében bátran nyúlunk egy-egy szakképzési témához. Nem félünk az új utaktól, a folyamatos újítástól, a másfajta megközelítéstől sem.

Miért küldtük ki őket egy hónapra? Azért, hogy más emberként érkezzenek haza. Volt valaha egy szép szokás – a mesterlegények vándorútja. Mi hiszünk ebben az utazásban. Abban, hogy a felnőtté válás csak az önállóság, az egyéni felelősség, a saját döntés megtapasztalásával lehet sikeres. Ehhez szükséges a kellően hosszú időtartam. Egy pár napos testvériskolai kirándulás még nem elég, mert nem szakít ki a komfortzónából. Szükséges hozzá némi magárahagyottság: hogy abban a helyzetben valóban neki kelljen döntenie. Mint a sportban, itt is kell jó néhány izzasztó pillanat a sikerhez.

Mi lesz az eredmény? Egy fiatal felnőtt, aki már nem fél jegyet venni egy idegen országbeli vonaton, buszon, aki képes arra, hogy idegen nyelvi közegben is jól teljesítsen. Olyan fiatal, aki előtt megnyílik egy új világ, amelyben otthonosan mozoghat és sikeres lehet.

A mesterlegények vándorútjuk végén hazatértek szülővárosukba és beemelték szakmájukba mindazt, amit külföldön elsajátítottak. Hazajöttek a mi közgéseink is, és büszkén és boldogan mutatták meg diákjainknak elvégzett programjukat, megszerzett élményeiket.

Mi is büszkék vagyunk: rájuk. Kívánjuk, hogy éljenek jól megszerzett önállóságukkal és tapasztalatukkal, gazdagítsák vele családjukat, városunkat, közösségüket! Mit tehet ehhez az iskola? A folytatást: februárban újra két csoport utazik egy-egy hónapra és reméljük őket is újabb és újabb vállalkozók követik. Mert a Közgé mindenkit vár, aki tanulni akar és vállalkozni mer. Kalandra fel! – kívánjuk, hogy sikerüljön nekik!

Dr. Bánki Horváth Mihály
gyakorlati oktatásvezető

 

Kövessen minket a Facebookon is!