Helyi hírek 2018. november 14. 07:30

A selymesiek külterületen élnek, de magukénak érzik az egész várost

Képgaléria
A selymesiek külterületen élnek, de magukénak érzik az egész várost
A fúrt kutak engedélyeztetésének kérdésköre, a dűlőutak karbantartása, a közvilágítás fejlesztése és a rászoruló idősek elhelyezése foglalkoztatta leginkább a selymesi városrész lakóit Ván Jenő önkormányzati képviselő fogadóóráján, november 13-án. A képviselő beszámolt az elmúlt év eredményeiről és válaszolt a felmerülő kérdésekre, amiben segítségére voltak Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző és az önkormányzat több vezető tisztségviselője is.

Ván Jenő beszámolójában elmondta, hogy sikerült megvalósítani a körzetben a Csólyosi út aszfaltozását, ami 20 millió forintba került. Ezzel a térség 70 éves óhaját sikerült teljesíteni. Mostantól a körzet lakói már gyorsan és biztonságosan jutnak el a déli elkerülő útig, illetve a város központjáig. Szólt arról is, hogy a következő években is folytatják a fejlesztéseket. A dűlőutak karbantartására új módszert fognak alkalmazni, mert jelenleg nagyon nehéz megoldani, hiszen az esős időszakban a gépkocsik, a munkagépek hamar kátyúsítják őket. Az elkövetkezőkben a por és sármentesítés során tégla és betontörmelékkel teszik egyenletessé az utakat, majd kohósalakkal fedik le, amit lehengerelnek. Ezt a módszert Felsőgalamboson egy rövid szakaszon már kipróbálták, és bevált, mert öt év után kellett újra kisebb javításokat végezni. Igaz, ez valamivel drágább, mint a korábbi megoldások, de sokkal olcsóbb és elérhetőbb, mint az aszfaltozás, sőt, hosszú távon takarékos megoldás. Remélhetőleg jövőre már Selymesben is épül ilyen szakasz.

Szólt arról is, hogy három éven belül szeretnék a városrész játszóterét is megépíteni. Ennek megvalósítása azért hosszadalmas, mert telket kell hozzá vásárolni, komoly előkészítést, engedélyezést igényel, és a költségei is magasak – a jelenlegi számítások szerint 16-20 millió forint.

A körzetben 12-en kérték az elmúlt időszakban a gázbekötést. Ván Jenő azt kérte, hogy fogjanak össze és közösen igényeljék a szolgáltatást, mert akkor olcsóbbá tehetik beruházásukat. Az önkormányzat munkatársaival közösen minden segítséget megadnak a kivitelezéshez.

A képviselő a közvilágítás javulásáról is beszámolt. Tavaly év végéig 5 lámpát, idén 3 világítótestet tudtak kihelyezni, de a fejlesztés folytatódik – tette hozzá.

Végezetül megköszönte a lakóknak, hogy aktívan részt vettek a közösségi rendezvényeken és segítettek is a szervezésben, bonyolításban. A közösségi házban megrendezett összejövetelek, köztük a gyereknap, a Mikulás ünnepség és a karácsonyi rendezvény, amelyen az időseket látták vendégül, nem sikerülhettek volna közreműködésük, a Selymesért Egyesület segítsége nélkül.

A beszámoló után a polgármester szólalt fel, aki elmondta: – Szemel látható, és nap mint nap tapasztaljuk, hogy ezt a közösséget érdekli a város sorsa. A városvezetésnek is fontosak a külterületeken történő események, és az ott megvalósuló beruházások. Ügyelünk arra, hogy a külterületi kerületek minden évben ugyanakkora összeget kapjanak a költségvetésből, mint a városiak.

Szólt arról is, hogy az iskolák már nem a városhoz tartoznak, az önkormányzat mégis fontosnak tartja működésük segítését. Az elmúlt időszakban több intézményben is teljesen felújították az elavult vizesblokkokat a körülmények javítása érdekében. Az iskolákban és az óvodákban az elmúlt időszakban növekedett a gyereklétszám, és szükségessé vált egy új, korszerű óvoda megépítése is.

A kórház bezárása annak idején komoly gondot jelentett. Az elmúlt években ebben is sikerült kedvező eredményeket elérni. Bővült és megújult az épület, a szolgáltatások méltó helyet kaptak, már működik az egynapos sebészet, és hamarosan új ellátási formák is megjelennek. Hogy könnyebb legyen a szakember-utánpótlás, egészségügyi ösztöndíjat hirdetett meg a város. De jövő év nyarára befejeződik a volt SZTK felújítása is, ami szintén a jobb egészségügyi ellátást szolgálja – tette hozzá Csányi József.

A beszámolókat követően több kérdés is fölmerült a fúrt kutakkal kapcsolatosan. Miért van szükség a bejelentésre, miért kell fizetni, hiszen a megépítése is költséges volt – hangzottak a kérdések. Dr. Faragó Zsolt válaszában elmondta, hogy a rendelet a vízkészlet védelme érdekében született. De azt is hozzátette, hogy nem kell a bejelentéssel sietni, mert annak határidejét meghosszabbították, várhatólag 2020-ig.

A vasút túloldalán miért nincs vezetékes ivóvíz? – hangzott el egy kérdés. Ván Jenő erre válaszolva elmondta, hogy elsősorban a sűrűn lakott részeken volt lehetőség a hálózat kiépítésére. Az egyedülálló tanyás, és a ritkábban benépesült részeken csak akkor lehetne a vízvezetéket kiépíteni, ha erre pályázati lehetőség nyílna.   

Molnár Tiborné hozzászólásában elmondta: – A Kiskunfélegyházán történt fejlesztéseket magunkénak érezzük mi is, mert oda tartozunk. Különösen fontos nekünk, külterületen élőknek a kórház, a rendelőintézet, az óvodák és az iskolák fejlesztése, mert a mi javunkat is szolgálják. A Selymesért Egyesület vezetője egy kérdést is feltett, mégpedig azt, hogy épülnek-e a nyugdíjasok számára lakóházak, vagy lakópark Félegyházán? Kérdésére válaszolva Csányi József arról adott tájékoztatást, hogy a kérdés napirenden van. Megvalósításához a Csanyi úti Szociális Otthon közelében hely is van, ami azért is fontos, mert közelben lehet az egészségügyi és egyéb ellátás a rászorulóknak. Az elkövetkező évek egyik legnagyobb feladata lesz az építkezés megvalósítása.   

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!