Helyi hírek 2018. november 15. 16:00

Szabó Mihály 90. születésnapja

Képgaléria
Szabó Mihály 90. születésnapja
Szabó Mihályt 90. születésnapján a városvezetés képviseletében Balla László alpolgármester köszöntötte. Misi bácsi két lánya és népes családja körében hatalmas tortával, sok finom süteménnyel ünnepelte születésnapját.

Megható volt látni, hogy milyen sokan összegyűltek a jeles alkalomra, idősebb lánya Angliából látogatott haza, hogy az édesapjával ünnepelhessen, a második osztályos dédunokát pedig a környékbeli iskolából engedték haza az ünneplés idejére. A hatalmas forgatagban Misi bácsi legkisebb dédunokája, a kéthónapos Lili az édesanyja karjaiban békésen szendergett, amíg a család apraja-nagyja sürgött-forgott, hogy mindenki megízlelhesse a finom csokoládétortát, amit Misi bácsi tiszteletére készítettek. A torta nem csak finom és szép volt, de még egészséges is, mivel az idős úr évek óta cukorbetegséggel küzd. Ezért a család szolidaritásból áttért az egészséges, cukormentes élelmiszerekre.

Kötetlen beszélgetéssel, régi emlékek felelevenítésével telt a novemberi délelőtt. Misi bácsi hallása már nem az igazi, de a szellemileg kifogástalan állapotban élő úr humora kiváló. A köszöntésre meghívott sajtós kollégákat hatalmas öleléssel, és kézcsókkal üdvözölte a talpig úriember.

Szabó Mihály 1928. november 14-én született Kiskunfélegyházán id. Szabó Mihály útkaparó és Csontos Mária ikergyermekeként. Leánytestvére életerős volt, míg a kis Misikének a bábaasszony nem túl nagy életbenmaradási esélyt jósolt: „Mariskám, ez a kisfiú a holnapot sem éri meg" – jelentette ki a bábaasszony a család nagy sajnálatára. Szerencsére nem volt igaza, ugyanis Misi bácsi megélte a lenyűgöző 90 éves kort. Sajnos, az ikertestvére kétéves korában tüdőgyulladásban elhunyt.

Misi bácsinak nem volt könnyű életútja, erről a munka és a történelmi események is gondoskodtak. De a boldog és összetartó családi kötelék kárpótolta mindenért. Az elemi, a polgári, majd az ipari iskolát elvégezve lakatos szakmát szerzett. Ezután élete első és egyetlen munkahelyén, az akkor Bányaberendezési Gépgyárban, későbbi nevén a Vegyipari Gépgyárban, majd Április 4. Gépipari Műveknek átnevezett üzemben helyezkedett el. Felnőtt fejjel elvégezte a technikumot, majd érettségi bizonyítványt szerzett. Ezután technológusként dolgozott nyugdíjazásáig, 1988-ig. Negyvennégy évet töltött munkában.

1955-ben nősült meg és két leánygyermekét nagy szeretetben nevelte feleségével, annak néhány évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig. 51 évet éltek házasságban. Most csendben telnek napjai, rejtvényt fejt, olvasgat, főleg történelmi témájú könyveket, különösen Trianon és a Horthy-időszak érdekli.

Mindig szeretettel várja lányait, hat unokája és hat dédunokája látogatásait, ilyenkor az idős kor nyűgjei háttérbe szorulnak, öröm és ricsaj költözik a „dédipapa" házába. Ezúton is sok-sok boldog, egészségben és örömben bővelkedő évet kívánunk Misi bácsinak!

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!