Kitekintő 2014. augusztus 4. 16:30 Forrás: baon.hu

Tanyaprogram: működnek is, meg nem is

Képgaléria
Tanyaprogram: működnek is, meg nem is
Sikeres a nemzeti tanyafejlesztési program – hangzott el számos megvalósult tanyafejlesztés ünnepélyes átadásakor tavaly, tavalyelőtt. A kép azonban ennél árnyaltabb.











Csak a Felső-Kiskunság területén tucatnyi nyertes pályázatból épültek üzemek, hűtőházak, piacterek a Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretében. Az elkészült önkormányzati beruházásokat 1-2 éve át is adták, de csak kevés működik. Solton zöldségfeldolgozó üzem létesült, Fülöpházán baromfivágópont és tésztaüzem, Kerekegyházán tejfeldolgozó. Ugyancsak ebben a programban létesült Szabadszálláson hűtőház és piactér, Kunszetnmiklóson Magyar Termékház, valamint piac nyitott raktárral és hűtőházzal.

Kezdjük egy (majdnem) sikeres projekttel. Solton tavaly májusban adták át a Solti Tanyasi Piac Szövetkezet zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemét. A beruházás legfőbb célja itt is a tanyasi gazdaságokban megtermelt egészséges zöldség, gyümölcs piacra juttatása volt. Az üzem kifogástalanul működik, négy fő dolgozik benne. Az asszonyok olasz gépekkel tisztítják, aprítják, vákuumcsomagolják a termékeket, amit konyhakész formában kínálnak egyrészt a közkonyháknak, másrészt igyekeznek kereskedelmi forgalomban is értékesíteni.

Bökkenő, hogy a megcélzott felvásárlók és nagybani fogyasztók 5-10 évre leszerződtek más, döntően multi beszállítókkal - mondja Kalmár Pál solti polgármester. Az üzemben most napi 2 mázsa burgonyát, sárgarépát, zöldséget, hagymát dolgoznak fel, a teljes kapacitás azonban napi 400 mázsa is lehetne. Csakhogy ekkora mennyiségű tisztított, konyhakész zöldséget nem tud értékesíteni a solti szövetkezet. Ha lenne az árura felvásárló, tíz embernek is munkát nyújtana az üzem. Egyelőre álom a tavaly ilyenkor kitűzött cél, miszerint idénre „az üzem eléri a teljes kapacitását, és 25-30 embert foglalkoztat majd.”

Kerekegyházán tejüzem létesült. Sajnos hónapok óta üresen áll, a térségi tejfeldolgozó kisüzem 5 évre történő bérbeadására idén áprilisban hirdetett nyilvános, egyfordulós pályázatot a városi önkormányzat (az üzem az önkormányzat és VG Kft. kizárólagos tulajdona). A feldolgozó 5000 liter/nap nyers tej feldolgozására alkalmas technológiával rendelkezik, pasztörizált tej, valamint tejföl előállítására, különböző kiszerelésben. Nem kár „parkoltatni” egy ilyen fontos beruházást? – kérdeztük dr. Kelemen Márk kerekegyházi polgármestert.

- A tejüzemet a térségben működő tejtermelő gazdák értékesítési lehetőségeinek bővítésére pályáztuk meg és hoztuk létre. Sok felvásárló van jelen a területen, de feldolgozással eddig senki nem foglalkozott. A feldolgozott tejtermékeket ugyancsak a térségben, egyebek mellett a közétkeztetésben tervezzük értékesíteni. Az egész rendszert csak úgy szabad elindítani, ha minden feltételrendszer adott hozzá. Időre volt szükség, míg megtaláltuk azt a működési struktúrát, amivel biztonságosan üzemeltethető a tejfeldolgozó. Lezajlott a hivatalos eljárás, eredményeként egy kiskunfélegyházi céggel szerződtünk a működtetésre. Alapfeltétel volt a helyi tejtermelők bevonása, helyi munkaerő alkalmazása, helyi piacok ellátása. A szerződés él, az üzemeltető megigényelte a működési engedélyt. Amint meglesz, indulhat a tejfeldolgozás.

Fülöpházán baromfivágópont és tésztaüzem áll üresen. A vágópont 250 baromfit tudna feldolgozni óránként, a tésztaüzemben 4 tonna tészta készülhetne naponta. A két üzem egy műszakban tíz embernek adhatna munkát, plusz több száz, szárnyasokat nevelő családnak biztosíthatna megélhetést. Miért nem működnek a feldolgozók? - kérdeztük Balogh József fülöpházi polgármestert.

- Kezdeti koncepciónk, hogy a tanyasi termékekből készült árukat Tanyasi Termék Védjeggyel bocsássuk forgalomba. Nem gondoltuk, hogy ekkora tortúrával jár egy védjegy levédetése. Végül sikerült hazánkban és az Európai Unió országaiban is, az erről szóló határozatot áprilisban kaptuk kézhez. Jelenleg a működési engedélyekre várunk. Amint meglesznek, nincs akadálya, hogy beinduljanak a kisüzemek. Ezeket egyébként a Fülöpházi Tanyasi Termék Kft. vette bérbe, és üzemelteti majd. A tanyafejlesztési program keretében piactér is létesült településünkön. A faluközpontban minden pénteken benépesül a piac, jön például halárus, sütik a lángost, pezseg a piaci élet, ahogy azt kell.

Szabadszállás önkormányzata térségi piacot hozott létre hűtőházzal. Gáspár Ferenc alpolgármestertől megtudtuk, a hűtőház működési engedélyeit tavaly szezon közepére sikerült beszerezni. Az áruforgalom volumene év végéig így is elérte a 70 millió forintot. Jelenleg napi szinten 18-20 árucikk (zöldség és gyümölcs) kerül a hűtőházba, ahol bárki elhelyezheti, amit megtermelt. Heti 20-25 tonna áru fordul meg a hűtött raktárban, majd kerül részben áruházláncokba vagy a gazdák maguk értékesítik. A településen vásártér is kiépült, ám egyelőre nem működik. Itt is folyamatban van a vásárüzemeltetésre jogosító működési engedély beszerzése. Ha minden jól megy, a szokásos őszi nagyvásárt már az új, komfortos helyszínen tudják majd megtartani Szabadszálláson.

Ígérik a folytatást

A nemzeti tanyafejlesztési program pályázataihoz 2011-ben 1 milliárd, 2012-ben 1,5 milliárd, 2013-ban 2 milliárd forintot biztosított a kormány, tisztán nemzeti forrásból. A program idei évi kiírása még nem jelent meg, de sok önkormányzat várja és tervezi, hogy újabb beruházásra nyújt be pályázatot.


Első kép: A tavaly átadott solti üzemben most napi 2 mázsa zöldséget dolgoznak fel, a teljes kapacitás azonban napi 400 mázsa is lehetne.

Második kép: 
Az elkészült kerekegyházi üzem műszakonként 5000 liter tej feldolgozására lenne alkalmas, ha működne.

Fotó: baon.hu

Kövessen minket a Facebookon is!