Helyi hírek 2018. november 17. 13:00

Életbe vágó Betűbölcsi

Képgaléria
Életbe vágó Betűbölcsi
Csizmadia Anita mentőtiszt volt a november 13-án, kedden, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megrendezett Betűbölcsi vendége, aki csecsemő és kisgyermek-újraélesztés, elsősegélynyújtás témakörben tartott gyakorlati bemutatót. Az érdeklődőknek lehetőségük volt az ambu-babát kipróbálni, illetve gyakorolni az életmentés egyik legfontosabb momentumát, a mellkaskompressziót, azaz a mellkasra mért nyomásokat és a levegő befújást.

Czimadia Anita az újraélesztés tudományának és bátorságának fontosságát hangsúlyozta lapunknak. Mint mondta, néhány alapvető szabály betartása mellett bárki képes ily módon segíteni, és életet menteni. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, mindenképpen hasznosabb cselekedni, mint attól való félelmünkben, hogy hibázhatunk, meg sem kezdeni a segítést.

Megtudtuk, hogy mindenek előtt arról kell megbizonyosodni, hogy vannak-e életjelek. Ha légzést és pulzust nem érzékelünk, haladéktalanul meg kell kezdeni a protokoll szerinti újraélesztést, hiszen minden értékes másodperc számít! Ezzel egyidőben hívni kell a 104, vagy a 112-es segélyhívó számot, ahol szakszerű segítséget kapunk a teendőkre vonatkozólag is. Ilyenkor fontos a higgadtság, és az információk pontos közlése: kik vagyunk, milyen idős a sérült, honnan telefonálunk, mi a telefonszámunk, majd, hogy hogyan juthat el a mentő a helyszínre. Érdemes megbizonyosodni arról is, hogy egyedül tartózkodunk-e a helyszínen. Ha van még valaki, hangos kiabálással tudtára kell adni, hogy baj van.

A befújások és mellkaskompresszió menetéről és szabályairól is részletesen beszélt Csizmadia Anita. A jelenlévők megtanulták, hogy amennyiben legfeljebb tíz másodperc alatt nem észlelünk legalább két légvételt, öt befújást kell végezni. Az újraélesztéshez be kell fogni a gyermek, vagy beteg orrát, fejét enyhén hátra hajtani, majd a szájnyílásába fújni annyi levegőt, hogy a mellkas egy picit megemelkedjen. Ha a befújás akadályozott, először a fej pozícióján kell változtatni. Amennyiben így is sikertelen a befújás, meg kell győződni arról, hogy van-e idegen test a légútban. Ebben az esetben annak eltávolítása után folytatható a lélegeztetés. Ennek pontos kivitelezése a következő: Végezzen 30 mellkasi lenyomást. A lenyomásokat a mellkas közepén, annak alsó felén végezze két ujjal. A kompresszió mélysége körülbelül a mellkas keresztmetszetének 1/3-a legyen. Törekedjen arra, hogy a lenyomás és a felengedés időtartama megegyezzen! 

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!