Helyi hírek 2018. november 17. 07:30

50 diák járt Erdélyben a Darvas iskolából

Képgaléria
50 diák járt Erdélyben a Darvas iskolából
A félegyházi Darvas iskolából 50 hetedikes diák és négy kísérő, köztük Jankovszki Zoltánné igazgató töltött el öt feledhetetlen napot Erdélyben még októberben, egy nyertes pályázatnak köszönhetően. A Határtalanul program keretében elnyert Legendák és mondák nyomát követve a Székelyföldön túrákkal övezve című pályázatot Borda Mónika és Csergőné Kertész Hermina, az iskola pedagógusa írta meg.

A tanárnőtől megtudtuk, hogy a kirándulással a diákok erdélyi-magyar közös múlttal, történelmi és kulturális hagyományokkal kapcsolatos ismereteit szerették volna gyarapítani. Az utazásra a pedagógusok megkülönböztetett figyelemmel készítették fel a tanulókat, arra törekedve, hogy minél jobban megértsék Erdély szerepét a történelmünkben.

A darvasos diákok levélben írták meg határon túli diáktársaiknak, hogy mennyire várják már az utazást, és egy rövid bemutatkozással is gördülékenyebbé tették a leendő találkozást. Fekete István, az intézmény pedagógusa rendhagyó történelem és földrajzórán Erdély nevezetességeinek, természeti különlegességeinek bemutatásával keltette fel a gyerekek érdeklődését, kopjafát készítettek közösen, amit saját kezűleg megírt szalagokkal díszítettek, és a legbátrabbak az út során érintett helyek legendájáról, mondájáról tartottak kiselőadást előbb itthon, majd a helyszínen is. Így ismerték meg mindannyian a Vajdahunyad-vár kútja, a Gyilkos-tó és az Ördög-tó legendáját, de sok mindent megtudtak Mátyás királyról, meg az ő koráról is.

Az alapos előkészítés és ráhangolódás után indult a csoport Erdélybe, ahol kalandok sora várt rájuk. Megnézték Déva-várát, a Vajdahunyad-várát, szétnéztek Segesváron, majd Gyergyóújfalun szálltak meg. A második nap végre személyesen is találkozhattak a vendéglátó Elekes Vencel Általános iskola tanulóival, és elhelyezték az otthonról hozott kopjafát a Sugó-barlangban. A programból nem maradt ki a Békás-szoros és a Gyilkos-tó sem. A félegyházi csoportnak alkalma nyílt Korondon kipróbálni a taplászást, azaz taplógombából készítettek tárgyakat, és a korongozást is. Volt kirándulás Szejkefürdőre, Székelyudvarhelyre, megnézték Farkaslakát és a Zetelaki víztározót, de eljutottak a Csicsaj-dűlő medverezervátumába is, ahol medvekolbászt kóstolhattak és a kürtőskalács sütögetésben is kipróbálhatták magukat a vendégek. Hazafelé még útbaejtették a Tordai sóbányát és Kolozsvárt, valamint meglátogatták a Királyhágót és Nagyszalontát.

A gyerekek tollából született fogalmazások, és az itthon maradtaknak a Korondon elkészült cserépedényekből készített, élménybeszámolóval egybekötött kiállítás is arról tanúskodik, hogy a megélt emlékek még sokáig adnak beszédtémát a tanórák keretében, és azon túl is.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!