Helyi hírek 2018. november 17. 08:30

Kihirdették a XVIII. Lakiteleki Filmszemle eredményét

Kihirdették a XVIII. Lakiteleki Filmszemle eredményét
A Lakitelek Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen hirdette meg a filmszemlét.

A Balázs Béla Stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére meghirdetett kulturális seregszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 132 alkotás érkezett. Az előzsűri (október 9-10.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A szemlének november 14-e és 16-a között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

A zsűri elnöke: dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező-producer

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Alexa Károly irodalomtörténész; Bakos Edit az Art-Mozi Egyesület elnöke, az NKA Filmművészet Kollégiumának tagja; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Biczó Miklós az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. társadalmi kapcsolatok igazgatóságának munkatársa; Borókai Gábor újságíró; Dippold Pál író, a Magyar Hírlap szerkesztője; Dulai Sándor a Szabad Föld újságírója; a gödöllői Szent István Egyetem tanára; Ékes Ilonaaz ERGO - Európai Regionális Szervezet elnöke; Ékes József volt országgyűlési képviselő; Farkas Györgyrendező-producer; Gálfalvi György író, a Lakitelek Népfőiskola kurátora; Gazsó L. Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Mentori Kollégiumának elnöke; Gulyás Gyula filmrendező; Hajnal Gergely rendező, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szerkesztője; Kovács Anita a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Kovács Annamária színművész; Lakatos Iván filmrendező-producer; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese; Mikulás Ferenc stúdióvezető, Kecskemétfilm Kft.; Ökrös Csaba a Petőfi Népe főszerkesztője; Petrovszki Zoltán az MTVA filmszerkesztője; Pilhál Györgya Magyar Idők főmunkatársa; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas operatőr-rendező; Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom- és művészetkritikus; Szobolits Béla Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező; Tanos Miklósszerkesztő-rendező; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője;Zsigmond Attila rendező, operatőr továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös illetve Tiszakécske iskoláiból álló diákzsűri, valamint környékbeli egyesületek és klubok képviselőinek különdíjait több mint 250 diák és 100 nyugdíjas ítélte oda.

A díjakat dr. Buglya Sándor, Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke és Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője és a zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor bejelentette, hogy a XIX. Lakiteleki Filmszemle és a negyedévente sorra kerülő Sára Sándor Filmes Kollégium felhívását a jövő esztendő elején teszik közzé.


XVIII. LAKITELEKI FILMSZEMLE

A Balázs Béla stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére

Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által felajánlott 1 millió forintos díjat,
a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25.000 Ft-os különdíját, a Nemzeti Fórum Népdal- és Nótaköre 25.000 Ft-os különdíját a „Ballada egy szolgafiú emlékére”
c. alkotás kapta.
Rendező: Moharos Attila, Budapest


Kövér László, az Országgyűlés elnökének 600.000 Ft-os díját, a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör 25.000 Ft-os különdíját a „Ketten jösztök, hárman mentek” c. alkotás kapta.
Rendező: László Gábor, Budapest


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500.000 Ft-os díját, az Agrárminisztérium különdíját, a Kairosz Kiadó könyvcsomagját és a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25.000 Ft-os különdíját a„Székely lóra, székely” c. alkotás kapta.
Rendező: Daczó Dénes, Szépvíz (Románia)


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250.000 Ft-os különdíját az „Emlékmű helyett - Vaszi Jánoska emlékére” c. alkotás kapta.
Rendező: Vörös T. Balázs, Sepsiszentgyörgy (Románia)


A MediMédia Kft. 250.000 Ft-os különdíját, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 200.000 Ft-os különdíját, a Magyar Hírlap nagyinterjúját és féléves előfizetését, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját „Az aranymonostor ereklyéje” c. alkotás kapta.
Rendező: Balogh András, Pécs


A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 250.000 Ft-os különdíját és a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a„Barakkváros foglyai” c. alkotás kapta.
Rendező: Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Szombathely


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 Ft-os különdíját és a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 25.000 Ft-os különdíját 
„A tűzpiros kígyócska” c. alkotás kapta.
Rendező: Balajthy László, Kecskemét


A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 125.000 Ft-os különdíját a „Vázlat Prófétákról” c. alkotás kapta.
Rendező: Szalay Péter, Pilisvörösvár


A Gondola.hu Juhász Lászlóról elnevezett 100.000 Ft-os különdíját, a tiszaalpári Nyugdíjas Baráti Kör és a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25.000 Ft-os különdíját az „Isten és a közösség szolgálatában” c. alkotás kapta.
Rendező: Gyarmat Angéla, Szabadka (Szerbia)


A Magyar Idők című napilap 100.000 Ft-os különdíját az „Egy nap Csókay Andrással” c. alkotás kapta.
Szerkesztő: Turda Adrienn, Budapest


A Karc FM 100.000 Ft-os különdíját, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját az „Épül Füzér vára” c. alkotás kapta.
Rendező: Tudja Zsolt, Nyíregyháza


A Petőfi Népe 50.000 Ft értékű különdíját és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ajándékcsomagját a „TEKTAPASZ” c. alkotás kapta.
Rendező: Kancsó Péter, Budapest.


Az ECHO TV különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyvcsomagját, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját a „Marosvécsi Kemények” c. alkotás kapta.
Rendező: Margittai Gábor, Csabdi


A MediMédia Kft. által felajánlott technika használati lehetőséget a Bolyai Filmműhely kapta.


A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját a „Szőr Manó krónikái - A kerlési csata” c. alkotás kapta.
Rendező: Barabás Árpád, Fazakas Szabolcs, Székelyudvarhely (Románia)


A Honvédelmi Minisztérium különdíját a „Gulág sápadt tébolyán” c. alkotás kapta.
Rendező: Radó Gyula, Szeged


A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját az „Isten és a közösség szolgálatában” c. alkotás
szereplője, Utcai Róbert atya (Csantavér) kapta.


Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ajándékcsomagját a „Szeged” c. alkotás kapta.
Rendező: Glaser Kati, Kecskemét


Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ajándékcsomagját a „StoneEQ” c. alkotás kapta.
Szakmai vezető: Kun-Sebők Kata, Szűcs Zoltán, Kecskemét


A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 25.000 Ft-os különdíját, valamint a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25.000 Ft-os különdíját „A csendben lelt öröm” c. alkotás kapta.
Rendező: Miskolci Renátó, Palics (Szerbia)


A nap filmje a „Ballada egy szolgafiú emlékére” c. alkotás lett, amely a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által javasolt 25.000 Ft-os különdíjat kapta.

 

Kövessen minket a Facebookon is!