Helyi hírek 2018. november 19. 13:00

Iránban jó magyarnak lenni

Képgaléria
Iránban jó magyarnak lenni
A Földrajzi Szabadegyetem évadzáró előadásán dr. Tarjányi József tartott előadást Irán, ahol szeretik a magyarokat címmel a városi könyvtárban, november 15-én. Az előadó a távoli országban tett látogatásának élményeit osztotta meg a hallgatósággal, gazdag fotóanyaggal illusztrálva, miközben szólt a távoli ország történelméről is.

Az előadás előtt Kállainé Vereb Mária igazgató elmondta, hogy az előadás egy évfordulóhoz is kapcsolódik, hiszen a könyvtárban Zvara Pál, akkori igazgató kezdeményezésére 1968 októberében, azaz 50 éve indult útnak a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat közreműködésével a sorozat. Az elmúlt években Bense Zoltán tanár, képviselő gondozásának köszönhetően hallhatnak izgalmas előadásokat, beszámolókat a félegyháziak a távoli tájakról is. A megjelenteket Bense Zoltán is köszöntötte, majd részletesen ismertette dr. Tarjányi József életútját, munkásságát.

Hogy miért adta előadásának azt a címet, hogy Irán, ahol szeretik a magyarokat? Erre a kérdésre dr. Tarjányi József a következőket mondta: – Találkoztunk az utca embereivel. Miután más volt a megjelenésünk, mint az ottaniaknak, mindig megkérdezték, hogy honnan érkeztünk. Amikor elmondtuk, hogy Magyarországról, akkor felragyogott az arcuk és visszakérdeztek: Magyarisztán? Kérték, hogy fotózzuk le őket, és közös képet is kértek. Így indult az ismerkedés az ottaniakkal.

Ha egy kávéházban, vagy étteremben találkoztunk, ragaszkodtak ahhoz, hogy üljünk át az asztalukhoz, és fogyasszunk el közösen egy kávét, vagy teát. A beszélgetések során elmondták azt is, hogy ők tudják, hogy mi rokonok vagyunk. Remélik, hogy hazatérve csak jót mondunk Iránról, és igazolni fogjuk, hogy az ő hazájuk nem a szörnyek országa, mint azt nagyon sokszor a média bemutatja. Mert Irán egy békés, kellemes, élhető ország, ahol a gyermekek a szeretet csúcsát élvezik. Ami szintén kellemes meglepetés volt, hogy a hét végén a múzeumok tele vannak családokkal. Szülők és nagyszülők mutatják be a gyerekeknek a különböző történelmi emlékeket.

Tapasztaltuk azt is, hogy magas kultúrával rendelkeznek. Az egyetemek ontják a szakembereket, sok új épületet látni, és épülnek az autópályák is. Igaz, a szegénység vidéken ott is jelen van. Olyan örömmel és szeretettel még egyetlen országban sem fordultak hozzánk, mint Iránban – tette hozzá az előadó.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!