Helyi hírek 2018. november 21. 16:00

Fogyasztóbarát oktatás

Képgaléria
Fogyasztóbarát oktatás
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztói Tudatosságra Nevelő Iskola címét kapta a Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium november 20-án, az iskolában ez alkalomból tartott ünnepségen. Az elnyert cím azt is bizonyítja, hogy az iskola elkötelezett, hogy a képzéseiben részt vevő diákok ne csak tudatos fogyasztókká, hanem majdan tudatos vállalkozókká is váljanak az oktatás során.

– A fogyasztói tudatosság egyfajta szűrő, amely az életben segít okos döntéseket hozni – fogalmazott Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár asszony az átadó ünnepségen.
– Ebben az iskolában a jövő vállalkozóit nevelik, akiknél nemcsak az a fontos, hogy betartsák a jogszabályokat, hanem az is, hogy fogyasztóbarát szemlélettel rendelkezzenek annak érdekében, hogy egyre több tisztességes vállalkozó legyen a piacon.

Ágoston Tibor tagintézmény-vezető arról számolt be, hogy szakmai képzéseikben a fogyasztóvédelmi ismeretek és a fogyasztói tudatosságra nevelés mellett kiemelt fontosságú feladatnak tartják a biztonságos internet és közösségi média használatát, a pénzügyi ismeretek megalapozását és a környezettudatos szemlélet kialakítását. Ennek gyakorlatát célozza a már hagyományosnak számító országos díszcsomagoló versenyük, valamint a helyi termelői piacok és kereskedelmi egységek rendszeres látogatása.

Az ünnepi műsoron – amelynek keretében az iskola Bács-Kiskun megyében másodikként kapta meg az elismerő címet – az iskola tanulói jól szemléltették a fogyasztói társadalom jellemzőit, miközben arra hívták fel a figyelmet, hogy a féktelen vásárlások következtében nemcsak pénztárcánk lesz üres, hanem lelkünk is. S miközben egyre több tárgyat halmozunk fel feleslegesen, az előállításukhoz szükséges nyersanyag- és energiaigény óriási terhet ró a Földre, a gyártás, a forgalmazás és a használat révén pedig óriási mennyiségű szemetet termelünk, tovább szennyezve, károsítva bolygónkat.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!