Helyi hírek 2018. november 21. 10:45

A közvilágítás és a dűlőutak karbantartása foglalkoztatta legjobban a halesziakat

Képgaléria
A közvilágítás és a dűlőutak karbantartása foglalkoztatta legjobban a halesziakat
Halesz térségének közvilágítás-fejlesztését kiemelt feladatként kezeli az önkormányzat. Idén már kilenc lámpatestet helyeztek ki, köztük több napelemest, de a fejlesztés folytatódik az év végén és jövőre is. Elsősorban a sűrűn lakott dűlők, forgalmas kereszteződések kivilágítását oldják meg – mondta el Ván Jenő önkormányzati képviselő a november 20-án megtartott lakossági fórumán. Az összejövetelen Csányi József polgármester ismertette a város fejlesztési elképzeléseit. A felmerülő kérdésekre a képviselő, a polgármester és a polgármesteri hivatal vezető tisztségviselői adták meg a válaszokat.

Beszámolójában Ván Jenő elmondta, hogy a földutakat évente kétszer elegyengetik, de az időjárási viszonyok, esős időszakok miatt a kátyúsodás hamar újra megjelenik. Éppen ezért a sár és pormentesítésre a későbbiekben új módszert alkalmaznak. Kő- és betontörmelékkel egyenlítik ki a felszínt, amit kohósalakkal borítanak és lehengerlik. Az ilyen módszerrel borított próbaszakasz kiállta az idő próbáját, öt évig volt használható javítások nélkül. Elkészültekor drágább, de hosszú távon megtérül a befektetés. Szólt arról is, hogy a számos dűlőúton elvégezték a fák nyesését, hogy a kertészkedők utánfutóikkal, teherautóikkal úgy tudjanak közlekedni, hogy járművüket ne rongálják meg a benyúló ágak.

A képviselő bejelentette azt is, hogy jövőre remélhetőleg megépül a városrészben egy új, korszerű játszótér, világítással, ivóvízzel ellátva. Ehhez egy Leader-pályázat eredményessége szükségeltetik, amelyre jelenleg komoly esély van. A játszótér megépítése azért is fontos feladat, mert Halesz lakossága egyre nő, új házak épülnek és sok fiatal telepszik meg.

Ván Jenő megköszönte az itt élőknek, hogy aktív résztvevői és közreműködői a közösségi rendezvényeknek. Végezetül bejelentette, hogy 2019-ben ismét Halesz lesz a házigazdája az országos aratóversenynek.

A térség önkormányzati képviselőjéhez kapcsolódva Csányi József polgármester is köszönetet mondott azért, hogy a halesziak minden alkalommal jelen vannak a városi rendezvényeken, színesítik a programokat, a kenyérszentelő ünnepségnek, a szüreti felvonulásnak pedig főszereplői. Szólt arról is, hogy a jelenlegi képviselő-testület ebben a ciklusban azzal kezdte a munkáját, hogy megkérdezte a lakosságot, hogy milyen változásokat, fejlesztéseket szeretnének. Ezen tapasztalatok birtokában alakította ki költségvetését, fejlesztési, beruházási programját. A lakók véleményére folyamatosan kíváncsiak, éppen ezért biztatott mindenkit arra, hogy kérésével, javaslatával mindig forduljon képviselőjéhez, vagy az önkormányzat illetékes osztályához. Minden jelzés fontos, és segítheti a további munkát.

A polgármester végezetül szólt a város legfontosabb beruházásairól, köztük a kórházi fejlesztésekről, a volt SZTK épületének egészségügyi centrummá alakításáról, az új óvoda megépítéséről, valamint egy új bölcsőde építésének terveiről is.

A fúrt kutak engedélyeztetéssel kapcsolatos kérdésekre dr. Faragó Zsolt válaszolt. Elmondta, hogy a kutak engedélyeztetésével kapcsolatos kérelmek beadási határidejét a rendelet idén december 31-ében határozta meg. Ezt azonban a kormány módosította és két évvel meghosszabbította. Arra kért mindenkit, hogy legyen türelemmel addig, amíg ennek a szabályozásnak a végső formája megszületik.

A hóeltakarítással kapcsolatos kérdések is felmerültek a fórumon. Erről Sipos Róbert osztályvezető elmondta, hogy az utak téli karbantartását vállalkozók végzik a térségben. Az önkormányzat 9 vállalkozóhoz helyezett ki hóekéket, amelyekkel minden önkormányzati utat járhatóvá tesznek havas időben. A hókotrók akkor indulnak útnak, ha a hóréteg már eléri a tíz centimétert. De ha valaki hóátfúvást jelez valahol, azt soron kívül elhárítják.

Volt ,aki a Csólyosi út aszfaltozását szorgalmazta az elkerülőtől a városközpontig, annak érdekében, hogy a városrész lakói a hármas sorompót elkerülve gyorsabban juthassanak a központba.

– A kérdéssel foglalkozunk, keressük a megoldást. Pályázati lehetőség pillanatnyilag nincs, így önerőre van szükség. Mindenesetre itt olyan utat kell építeni, amely kellően stabil, és elbírja a vágóhídra érkező kamionforgalom terhelését is. Éppen ezért az elmúlt napokban tárgyaltunk az üzem tulajdonosával arról, hogy ehhez a beruházáshoz járuljanak hozzá. Píni úr ettől nem zárkózott el, és reményeink szerint a hozzájárulással, valamint önerő felhasználásával hamarosan megvalósítható lesz az aszfaltozás – adta meg a választ a kérdésre Csányi József polgármester.     

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!