Kitekintő 2018. november 22. 16:00

Új madárfaj, lazúrcinege a szegedi Fehér-tónál

Új madárfaj, lazúrcinege a szegedi Fehér-tónál
Nem csak a szegedi Fehér-tónál, hanem Magyarországon is új fajnak számít a november 18-án, Sándorfalva térségében megfigyelt lazúrcinege.

Három madarász: Barkóczi Csaba, Domján András és Gyarmati Gábor azonosította a madarat, ami azért is lázba hozta a madarász társadalmat, mert ezzel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma.

Az Amur-vidéktől nyugat felé, Közép-Ázsia, Oroszország és Kelet-Európa dús aljnövényzetű lombhullató erdeinek, folyó menti füzeseinek és bozótosainak gyakori fészkelője. Nem vándormadár, költőterületén állandó. Habár egészen Nyugat-Európáig is elkóborolhat, hazánkban eddig még csak a kék cinege és a lazúrcinege hibridje fordult elő három alkalommal. 2008-ban éppen itt a Fehér-tónál gyűrűzött meg kollégánk, Molnár László egy hibrid példányt.


A lazúrcinege elterjedése. Forrás: wikipedia

A lazúrcinege világos tollazata miatt már távolról is feltűnő, megjelenése és viselkedése a kék cinegére hasonlít. Farka a kék cinegéénél hosszabb, nincs kék sapkája és hiányzik belőle a sárga szín. Sötétkék szárnyán széles fehér sáv látható. Kifejezetten élénk madár. Élelem utáni keresgélés közben akrobatikus mozdulatok egész tárházával - sokszor fejjel lefelé ügyeskedve - kápráztatja el az őt figyelőt. Röpképe hullámzó.

Fotók: Puskás József


 

Kövessen minket a Facebookon is!