Helyi hírek 2018. november 24. 16:00

Egy nyelv, amit mindenki beszél az anyanyelvén kívül

Képgaléria
Egy nyelv, amit mindenki beszél az anyanyelvén kívül
A nyelv, amit mindenki beszél az anyanyelvén kívül, az a szereteté. Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó dolgozta ki a szeretetnyelv rendszerét, még 1992-ben.

Chapman szerint mindenkinek saját szeretetnyelve van, ami azt fejezi ki, hogy hogyan szereti megkapni, illetve tudja átadni a szeretetet mások számára. Öt ilyen nyelvet határozott meg: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés. Egyik nyelv dominanciája sem rosszabb, mint a másik, csak egyszerűen arról van szó, hogy mindnyájan másként működünk. A párkapcsolatok, társas kapcsolatok minőségileg magasabb szintre emelhetők, ha ismerjük a másikat, és figyelünk igényeire. Erről beszélgettek a november 21-i baba-mama találkozóra ellátogató szülők Némáné Ella dúla vezetésével, a félegyházi Szakmaközi Művelődési Házban.

Van, aki attól érzi szeretve magát, ha a partnerétől elismerő szavakat kap. Ez számára az elfogadás bizonyossága és visszaigazolása. Más mindennél fontosabbnak tartja a közösen eltöltött minőségi időt. Egyesek a testi érintéstől, mások az apró ajándékoktól, megint mások a szívességektől érzik szeretve magukat. Ha tehát „jól” szeretnénk szeretni a párunkat, gyerekünket, szüleinket, barátainkat, hasznos megismerni és figyelembe venni a szeretetnyelvét. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes kitölteni az ezt tisztázó tesztet, amit az interneten bárki könnyen megtalálhat.

V. B.  
 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!