Helyi hírek 2018. december 18. 16:00

A játékvezetést is bírják erővel

Képgaléria
A játékvezetést is bírják erővel
Sportosnak mondható a Patyi család, amelyben a szülők közül Patyi Zoltán (47) több mint 20 éve vezet mérkőzéseket. Párja, Kárpáti Beáta (45) az idei esztendőben fekvenyomó világbajnok lett 67,5 kilogrammban, masters 2. kategóriában. A három gyermekük közül nagyobbik lányuk, Bettina (23) apja nyomdokait követve játékvezetőnek állt, fiuk Zoltán (25) és lányuk Fanni (18) saját életüket élik. A karácsonyt közösen töltik, ezúttal a nagyobb gyermekek vendégelik meg a szülőket.

Patyi Zoltán (47) 1996-ban kezdte el játékvezetői pályafutását, 20 év bíráskodást követően mérkőzésellenőrnek állt. Emellett 2010-től félegyházi téli teremtornákat szervez. A kisebb sikerek után a tornák egyre népszerűbbekké váltak, a csapatok létszámának növekedését követően a támogatók is folyamatosan gyarapodtak. Manapság már 4 téli tornával várják az amatőr csapatokat, a decemberi versenyszezont a Mikulás Kupával kezdik, illetve a Karácsony Kupát is az ünnepek előtti napokban rendezik meg.

– Mondhatni a teremtornák a karácsony köré épülnek, ilyenkor is fújjuk a sípot. Családias hangulatú versenyek ezek, barátokból, haverokból álló amatőr együttesek csapnak össze jó hangulatban. A játékvezetésbe természetesen a lányom is besegít, ha tud. A női futsalmérkőzéseken rendszeresen bíráskodik, a játékvezetést 18 éves kora óta űzi. Elég jól halad, országos kerettag lett, NB-s női mérkőzéseket vezethet.

Zoltán párja Kárpáti Beáta 2014-ben kezdte el az erősítő edzéseket, azt követően pedig kisebb versenyeken indult el. A befektetett energia meghozta gyümölcsét, 2018-ban világbajnok lett fekvenyomásban, masters 2. kategóriában.

– Életmódot szerettem volna váltani, mivel túlsúllyal szenvedtem a gyermekek születését követően. 2014 decemberében mentem először edzőterembe, ahol találkoztam Tyukász Attilával, aki segített a kilók leküzdésében és azóta ő és Mogyoró Tibor készít fel a versenyekre. Jó hangulatú csapatba kerültem, a többiek unszolására vettem részt először fekvenyomó tornán Pusztaszabolcson, ezt követően pedig megmaradtam a sportágnál. Idővel az eredmények is egyre jobbá váltak, amit betetőzött a világbajnoki cím. Most arra jutottam, hogy nemcsak fekvenyomásban, hanem erőemelésben is megmérettetem magam a jövő évi tiszakécskei EB-n. Az erőemelés összetett sport – van benne fekvenyomás, guggolás, felhúzás – 3 számból áll. A célok gyarapodnak, de a karácsonyi időszakban lesz egy kis pihenés, a felkészülést jövőre kezdem.

– Hogyan töltitek az ünnepeket?

– A karácsonyt közösen ünnepeli a család, idén a gyermekek készítik el a menüt. Ideáig mindig a szülőknél (nálunk) folyt a karácsony. Hagyományos ételek, töltött káposzta, halászlé, sültek kerültek az asztalra. A sport ezekben a napokban kicsit háttérbe kerül, az év többi napján odafigyelünk az egészséges táplálkozásra.

G. Z.
 

Kövessen minket a Facebookon is!