Helyi hírek 2018. november 30. 07:30

Fakivágásokkal és áttelepítésekkel indul a Zöld város

Fakivágásokkal és áttelepítésekkel indul a Zöld város
Decemberben megkezdik a fakivágásokat és áttelepítéseket, valamint a fakezeléseket a Zöld város projektterületén. Azt követően majdnem egy évet kell várni, hogy az új, előnevelt fák a helyükre kerülhessenek. Közben bontanak és építenek, utcákat és térrészeket zárnak le. Ez lesz a városközpont átalakulásának legnehezebb időszaka a félegyháziak számára, mert ahhoz, hogy megszülethessen az új, először fel kell számolni a régit. A megszokottat, az ismertet, amely – ha kevésbé szép is mint ami kialakulni készül – már a szívünkhöz nőtt. Érdemes azonban türelemmel és bizalommal várni a végeredményt – ígéri Nemcsok Márton projektfelelős, a tervezést végző Pagony Táj- és Kertépítész Iroda félegyházi származású tájépítészmérnöke. 

Az Ótemplom elé, az öreg japánakácok helyére ámbrafák kerülnek, amelyek ősszel aranyból induló, majd lángoló vörösbe hajló lombozatukkal gyönyörködtetik környezetüket

A jelenlegi főtértől még egy utolsó adventi és karácsonyi ünnepségsorozattal búcsúzik el Félegyháza, mielőtt januárban itt is hozzákezdenek a munkához. Egyelőre a kevésbé frekventált területeken találkozhatnak a járókelők fakezelési és kivágási munkával, így például a Hősök parkjában, a Kossuth utca kintebb eső részein, játszótereken. De a tél második felére mindenhol megtörténik az arra ítélt fák elköltöztetése illetve kivágása, és a projekt teljes területén, valamennyi fa részesül valamilyen kezelésben.

– Milyen látványra készüljünk?

– A kivágott és elköltöztetett fák helyén legfeljebb egy-egy földkupac marad, a kezelt fákon ilyen-olyan visszavágások nyomai lesznek. A legszembetűnőbb a főtéren, ezen belül is az Ótemplom környékén lesz a változás. A templom elől eltűnnek az öreg japánakácok, a templom mellől pedig a vadkörtefa-sor. Több helyen a nem odavaló, beteg fák kivágása történik meg, a Kossuth utca 5-ös úttól Mártírok utcáig terjedő szakaszán mindkét oldalon összefüggően, több helyen pedig pontszerűen lesznek kivágva a beteg, rosszul fejlődött, többségében millió bajjal és betegséggel küzdő fák, amelyek jórészével ezt már nagyon régen meg kellett volna tenni. És van olyan fa is, amit egyszerűen „be kellett áldozni” azért, hogy egységbe fűzve a tereket egy új, egybefüggő, Kiskunfélegyháza jelenéhez, szerepéhez és rangjához méltó belvárost tudjunk létrehozni.

– Mi lesz az átültetésre kiválasztott fák sorsa?

– A négy ginkgót a Szent János térről, néhány díszcseresznyét a könyvtár előtti Petőfi térről és a díszkörtesor fáit elköltöztetjük, vagyis a város más részein átültetjük. A cseresznyék számára a zeneiskola előtti kis park, a ginkgóknak a Kaffka Margit utca, a vadkörtéknek az Alsótemető merült fel potenciális helyszínként, de végleges döntés még nem született. Mindenesetre az áttelepítésnek még a tél folyamán meg kell történnie, ugyanis ilyenkor – amikor úgymond téli álmot alszanak a fák – a legnagyobb az esély a túlélésükre. Ez ugyanakkor nem jelent teljes mértékű garanciát, csak annyit, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a siker érdekében.

– Mikor kezdődhet meg a fák pótlása?

– Jövő ősszel lenne a legideálisabb. Zömében előnevelt, földlabdás fákról van szó, amelyekre ugyanaz érvényes, mint amit az imént az áttelepített fákkal kapcsolatban elmondtam. Ez azt jelenti, hogy egy évig, körülbelül 2019 október-novemberéig nem lesz semmi a kivágott, átültetés miatt kivett fák helyén. A két időpont között teljesen átépülnek a terek.

– Milyen ütemezés szerint?

– A közműves munkálatok a fakivágásokkal egyidőben már megkezdődnek. Az áramszolgáltató szép gesztusa a város felé, hogy saját költségén korszerűsíti a közvilágítási hálózatot. Ha csak az elektromos munkát nézzük, az a nyár közepéig a város különböző területein árokásást jelent, majd a bontás következik. Jelenleg azon dolgozunk, hogy teljesíteni tudjuk a városvezetés kérését, miszerint a város – legalább a nyár egyik felében – visszakapja a főtér egyes részeit, ahol már ízelítőt kaphatnak a lakosok az egész hangulatából.

– Egy évnyi kopárság után új fák kerülnek a régiek helyére. Milyen új látványvilágot teremtenek ezzel?

– Az Ótemplom elé Hollandiából érkezik négy példány a koronaalakított, vázaformára nevelt, 10 méter feletti ámbrafából. Ezek különlegessége, hogy ősszel aranyból indulva éri el a lángoló vöröst a lombozatuk.


Ámbrafa

A templom mellé gyertyatartóformára nevelt, előnevelt platánfák kerülnek. 10 méter körüli magasságban érkezik a mintegy három tucat fa, amelyek a templom melletti úgynevezett kerengő „gótikus” boltozott oszlopcsarnokát alkotják majd. Ezzel a mostaninál sokkal méltóbb, a történeti környezethez jobban illeszkedő látványt teremtünk.


Előnevelt platánfák



Magnólia

A jelenlegi országzászló melletti ginkgók helyére előnevelt, 8 méter körüli magnóliák, más néven liliomfák érkeznek. Ennek a növénynek a virága egy nagy fehér tulipánhoz hasonlít, ami kivételes szépséget nyújt a májusi virágzáskor, majd fehér sziromesővel búcsúzik a fák lombja alatt sétálóktól. A Kossuth utca első szakaszán – ahol most kísérleti jelleggel kivágják a platánokat – előnevelt, fehértörzsű platánokkal pótoljuk.


Aranyalmafa

A templom mögé kerül egy öt-hat méteresen érkező aranyalmafa, a történeti időkben az oltár mögötti részen elhelyezett paradicsomi kert hagyományára visszautalva, és az emberi természet romlatlanságába vetett hitet erősítve. Figyelmet fordítottunk arra, hogy mindenhová vállalható méretű, faként észlelhető darabokat ültessünk, hogy ezzel is próbáljunk visszaadni valamit abból, amit a fakivágás kénytelen-kelletlen elvett. Erről azonban csak jövő ilyenkor tudnak meggyőződni a félegyháziak. Addig is számítunk a türelmükre és megértésükre.




 

Kövessen minket a Facebookon is!