Helyi hírek 2018. november 28. 13:00

Megalakult a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda

Képgaléria
Megalakult a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda
Hivatalosan is megkezdte működését Kiskunfélegyházán az Egészségfejlesztési Iroda. Célja, hogy a kiskunfélegyházi járásban zajló népegészségügyi folyamatokat támogassa. A célok közé tartozik a szív-érrendszeri és daganatos betegségek prevenciójának támogatása, a korai és elkerülhető halálozás csökkentése, a mentális egészség elérése és megőrzése. Jelenleg a polgármesteri hivatal udvarában egy könnyen megközelíthető irodában, a későbbiekben pedig a megújuló rendelőintézet épületében lesz méltó helye az alapellátás szolgáltatásait bővítendő EFI irodának. Az iroda szolgáltatásait a félegyháziakon kívül a vonzáskörzethez tartozó települések lakói is igénybe vehetik. Az iroda működésének megkezdését november 28-án a városháza dísztermében jelentették be, ehhez kapcsolódó előadásokkal egybekötve. Az összejövetelen jelen voltak az intézményvezetők, az egészségügyi dolgozók és az új iroda munkatársai is.

Az alakuló összejövetelen köszöntőjében Csányi József polgármester elmondta, hogy örül annak, hogy ilyen sokan jöttek el a megnyitóra, mert ez tükrözi azt, hogy mekkora igény van az egészségre, és jól látható, hogy nem csak a betegek gyógyítására kell energiát és pénzt fordítani, hanem a megelőzésre is.
– Kiskunfélegyháza önkormányzata, mint projektgazda, felismerve a feladat fontosságát és hasznosságát, 2017-ben pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az „EFI iroda létrehozása a Kiskunfélegyházi járásban” címmel. A kérelem meghallgatásra talált és csaknem 100 millió forint támogatást kapott a város a megvalósításhoz – mondta el a polgármester.

Az új iroda tevékenységi körébe tartozik az életmódváltó és egészségfejlesztési programok támogatása, megvalósítása, partnerhálózat működtetése az önkormányzatok, egészségügyi, szociális intézmények, civil szervezetek és iskolák között. Egészség-promóció, életmód-tanácsadás, amelynek során megkönnyítik az egészséges életvitel mellett való döntést, valamint a mentális egészség fejlesztését célul tűzve ki, egyéni és populációs szintű preventív feladatokat látnak el.

Lehetőséget teremtenek a rendszeres testmozgás gyakorlására (vízitorna, jóga, Nordic Walking, gerinctorna, gyalogtúrák, kerékpározás stb.) keretében. Táplálkozási tanácsadással, valamint lelki egészségvédelemmel támogatják a hozzájuk fordulókat. Intézmények, munkahelyek számára szupervíziót, coachingot, burn-out tréninget és stresszkezelési módszereket kínálnak.

Munkatársaik sokoldalú szakmai végzetsége, tapasztalata, kreativitása (diplomás ápoló, egészségügyi szakmenedzser, pszichológus, védőnő, egészségtan tanár, szülésznő, gyásztanácsadó) biztosíték a magas szintű, eredményes munkavégzésre.

Hosszú távú törekvés annak elérése, hogy az egészség ne csupán cél legyen, hanem sokkal inkább eszköz annak érdekében, hogy a folyamatosan emelkedő várható  életévek minőséget, lehetőségeket hordozzanak magukban mindenki számára.

Az EFI iroda tevékenységi köre rugalmasan alkalmazkodik Kiskunfélegyháza valamint a járási települések, Bugac, Bugacpusztaháza, Gátér, Pálmonostora, Petőfiszállás lakosságának igényeihez – mondta el lapunknak Tóth Katalin irodavezető.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!