Helyi hírek 2018. november 30. 15:00

XXVIII. Nemzetközi Solymásztalálkozó és helyiérték-bemutató

Képgaléria
XXVIII. Nemzetközi Solymásztalálkozó és helyiérték-bemutató
Nagysikerű rendezvényt valósított meg november közepén az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával a Natura Hungarica Alapítvány. Fő célja a solymászat, mit az UNESCO és a magyar szellemi kulturális örökségek listáján szereplő, és Hungarikumnak nyilvántartott örökségelem népszerűsítése, megismertetése. Ehhez a feladathoz kapcsolódóan immár 28 éve rendez Nemzetközi Solymásztalálkozót, ahol számos ország meghívott küldötteinek tudják bemutatni a speciális több ezer éves magyar solymászatot. A világon Magyarország rendezte az első ilyen jellegű találkozót, ezért is kiemelten fontos, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg.

A rendezvény két célkitűzése volt: a nemzetközi kapcsolatok további erősítése, valamint a civilek megismertetése a solymászattal és a helyi értékekkel, amely a magyar solymászat és egyéb magyar értékek utánpótlásnevelése szempontjából fontos. A programsorozat Kiskunfélegyházán kezdődött ahová a külföldi solymászok már a rendezvénye előtti napokban megérkeztek.

A rendezvény Dévaványán folytatódott, ahol bemutatóvadászatokat szerveztek az érdeklődők részére, illetve a helyi iskolában látogattak el a ragadozó madarakkal. Itt a gyermekek testközelből ismerhették meg ezeket a csodálatos élőlényeket, illetve betekintést nyerhettek ebbe a több ezer éves magyar tradícióba is. A helyi értékek népszerűsítésén túl kiállítás is nyílt a dévaványai vadászházban. A rendezvény zárásaként ünnepélyes vadászterítéket készítettek, ahol vadásztűz mellett hagyományos vadászszignálok hangzottak el a Szegedi Vadászkürt Együttes jóvoltából.

A program értékelése minden külföldi és magyar résztvevő visszajelzése alapján kiváló volt, mindenképpen folytatásra érdemesnek ítélték meg. A magyarokon kívül román, szerb, horvát, szlovén, osztrák, holland, belga, német solymászok vettek részt. A ragadozó madarak sólymok, héják, szirti sasok, ölyvek, az őz, mezei nyúl, fácán és vadkacsavadászaton jeleskedtek.
 

Kövessen minket a Facebookon is!