Helyi hírek 2018. december 1. 08:30

Fejlesztésekben gazdag évről számolt be Szamosi Endre, képviselői fórumán

Képgaléria
Fejlesztésekben gazdag évről számolt be Szamosi Endre, képviselői fórumán
Lakossági fórumon köszöntötte Szamosi Endre a 4. körzet lakosait november 30-án, a Batthyány iskolában. Az önkormányzati képviselő naponta találkozik az itt élőkkel, amikor megbeszélik a városrész teendőit, és egyéb tennivalókat is egyeztetnek. Mégis szükségesnek tartja, hogy az év végéhez közeledve legyen egy összegző összejövetel, amikor mindenki elmondhatja véleményét. A fórumon felmerült kérdések megválaszolásában segítségére volt Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző, valamint az önkormányzati tisztségviselők is.

– Egy képviselőnek kétféle feladata van. Az önkormányzatban szavazataival segíteni a döntések helyességét, a körzetben pedig a lakókkal egyeztetve fejlesztések megvalósítása, az aktuális gondok megoldása – kezdte mondandóját Szamosi Endre, majd egy képzeletbeli sétára hívta hallgatóságát. Először a Kossuth utcát járták végig, ahol a megújult kirakatportállal bíró hivatal körül új járdaburkolaton sétálhattak, majd megtekinthették a buszváró körül megépült térkő burkolatot, az új padokat.  

Mindenki láthatta, hogy a bokrok, virágok gondozása, folyamatos volt, de az útburkolatot is felújították, felfestették a felezővonalat. A falevél összetakarítása pedig gőzerővel folyik.

Következett a Korona utca, ahol eltávolították a törött beton kukatárolót, megnyesték a platánfákat. A Kazinczy udvarban az árkád alatti járda három méter hosszan térburkolatot kapott, megállni tilos táblát helyeztek ki, a veszélyes fűzfát kivágták, a felpúposodott járdákat visszamelegítéssel kiegyengették, a konténereket pedig áthelyezték. Friss homok került a játszótérre, a rozsdásodó vaskorlátokat eltávolították.  A Kazinczy utcában az ivókút környékét virágágyások és két új kőkorsó díszíti. Az árkád mindkét oldalán a bokrok és fák felnyesése szükségessé vált, mert zavarta a kilátást, balesetveszélyes volt. Az ittlévő parkolók fűfogas lapjait is vissza kellett helyezni négy parkolóban, mert a fák gyökerei felemelték, veszélyeztették a parkoló autók állagát. Kiépült az elektromos töltőállomás, az ostornyeles világítótestek elforgatása pedig folyamatban van.

A Zrínyi utcában a nagy meleg miatt az aszfalt több helyen is beszívódott, javításra szorult a kátyúzás után is. Egy lakó kérésére zúzott követ terítettek az útpadka mellé, a kanyar szélesítése és javítása a tervek között szerepel.

A Damjanich utcában a református templom járdaburkolata elkészült, valamint az előtte lévő két üzlethelyiség elé zúzottkő került. A Daru és a Damjanich utcai közben az ott lévő trafó környéke illegális szemétlerakóvá vált. Bár a szemetet rendszeresen elszállították, és tiltó táblát is kihelyeztek, ennek ellenére a probléma nem szűnt meg teljesen. Éppen ezért térfigyelő kamera telepítését tervezik. A közben közlekedő kerékpárosok dolgát pedig azzal fogják segíteni, hogy zúzott kővel borítják a nyomvonalat.

A Széchenyi utcában a Móra Gimnázium oldalában felfestették a parkolókat, megszépült a Kulacs vendéglő környéke, ahol a parkolási gondok megoldását a tulajdonos felvállalta. Az Eötvös utca végén negyven méter hosszú új járda épült.

A Szent István téren is felfestették a parkolók helyeit, a virágbolt előtt is kialakítottak egy parkolóöbölt. A Martinovics utca mindkét oldalán közmunkások segítségével műszeres beméréssel kimélyítették a vízelvezető árkokat.

A jövő évi tervek között említette Szamosi Endre a Kossuth utca 21-23. előtti járda burkolását, az ott lévő betonterasz bontását. Új játszóeszközök, tornaeszközök kerülhetnek a Kazinczy udvarba, ahol egy focizásra alkalmas teret is szeretnének kialakítani. Tovább fejlesztik a közvilágítást, és ösztönzik az önerős járdaépítést – önkormányzati támogatással.

A képviselői beszámoló után Csányi József polgármester ismertette a város helyzetét, fejlesztési terveit. Többek között elmondta: a városvezetés négy éve, a lakossági igények figyelembevételével dolgozta ki városfejlesztési tervét. A tervben megfogalmazott célok 90 százaléka mára már megvalósult. A fejlesztések természetesen folytatódnak. Az egészségügy területén szeretnék elérni, hogy a kórházba visszakerüljön több aktív ágyas ellátás. A volt SZTK épületének felújítása jövő év nyarán befejeződik, ami jelentős javulást hoz az ellátásban. Többek között ide költöznek a háziorvosi rendelők, az ügyeleti ellátás, de itt kap helyet a működését nemrégiben megkezdő Egészségfejlesztő Iroda is. Az épület környéke, a Korond utca is megújul, valamint megfelelő számú parkoló épül. Szólt arról is, hogy az iskolák gondozására is figyelmet fordítottak, több intézményben teljesen felújították a vizesblokkokat. A városban 26 önkormányzati intézményen helyeztek el napelemeket (köztük iskolákra is), ami éves szinten mintegy 10 millió forintos megtakarítást jelent a városnak. Beszámolt arról is, hogy a város 307 millió forintot kapott a volt Vasas-pálya felújítására, ahol a polgárőrség székhelyét is kialakítják. végezetül szólt arról, hogy a város célkitűzései közé tartozik, hogy 2025 végén már ne legyen aszfaltozatlan út Kiskunfélegyházán.

A felszólalók a fórumon a közlekedési gondok megoldását, az őszi falevelek összegyűjtését, több utcában a járdaépítést szorgalmazták, valamint jelezték, hogy a városközpontban elszaporodott galambok egyre több problémát okoznak.

A közlekedési renddel kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy vége a türelmi időszaknak. Aki szabálytalanul parkol, vagy indokolatlanul akadályozza a közlekedést, szigorúan büntetik. Ellenőrzést végeznek a közterület-felügyelők és a rendőrök egyaránt. A rendőrséggel egyeztetve máris megemelkedett a rendőri jelenlét és az ellenőrzés.

A felmerült problémákra minden kérdésfelvető megnyugtató választ kapott, ami azt jelenti, hogy a környezetében jelzett problémát rövid időn belül orvosolják.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!