Helyi hírek 2018. december 2. 18:30

A sötétséget megtörő fény az ünnep ígéretét hozza

Képgaléria
A sötétséget megtörő fény az ünnep ígéretét hozza
A karácsonyt megelőző várakozás az ünnepre való ráhangolódás ideje. Ahogy rövidülnek a nappalok, úgy hatalmasodik lelkünkben a befelé fordulás igénye. A fény folyamatosan gyengül a világban, egészen december 21-éig. Ez a téli napforduló ideje, ami csillagászati értelemben azt a pillanatot jelenti, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Nálunk ezen a napon a legrövidebb a nappal, és a leghosszabb az éjszaka.

Az adventi időszak a Szent András napjához legközelebb eső vasárnappal indul, és karácsonyig tart. Maga a szó a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, aminek a jelentése: „az Úr eljövetele”. Az advent jellegzetes jelképe napjainkban az adventi koszorú, aminek négy gyertyáját Advent négy vasárnapján gyújtjuk meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amely Jézus születésében teljesedik ki karácsonykor.

Ebben az időszakban az ünnep ígéretét, az örök reményt sugározza számunkra a sötétséget megtörő fény. Ettől (is) olyan különösen kedves számunkra a város díszkivilágítása.

Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!