Helyi hírek 2018. december 2. 15:30

A kereszt az életet feláldozó szeretetre figyelmeztet bennünket

Képgaléria
A kereszt az életet feláldozó szeretetre figyelmeztet bennünket
A Jobbik kiskunfélegyházi szervezete 10 éve szervezi meg a Petőfi téren a keresztállítási ünnepséget advent első vasárnapján. Idén a keresztet Hajagos Gyula és Rónaszéki Gábor atyák áldották meg. Ünnepi beszédet mondott a szervezet helyi elnöke, Kollár László. A műsorban közreműködött Sövény Tibor előadóművész, Kiss Ákos Jenő és Toldi Níla énekesek.

Kollár László beszédében elmondta: – Elérkezett advent, az ünnepvárás időszaka. Mi ismét eljöttünk, hogy felállítsuk és megáldjuk a keresztet. Eljöttünk, mert lelkünkből fakadóan nem tehettünk mást. Kötelez bennünket az elhivatottság, ami hajt bennünket, hogy megtartsuk, fenntartsuk azt az értékrendet, amelyet illőnek és üdvösnek tartunk. Lelkünkből fakadó elhivatottsággal tesszük a dolgunkat, minden akadály, minden ellentétes akarat ellenére.

A kereszt megáldása előtt Hajagos Gyula plébános így fogalmazott: – Lehetetlen vállalkozás volna – a mai, technikával jól felszerelt világban is –, hogy itt Kiskunfélegyházán számba vegyük a kereszteket. Vannak különböző kiadványok, amelyek a félegyházi keresztekről szólnak, de azt senki nem tartja számon, hogy a családok otthonaiban több szoba falán is ott van a kereszt. A mai napon ez a kereszt eggyel gyarapodik. Az advent első vasárnapján évekre visszanyúló gyakorlatként összejövünk ide, a Petőfi térre, hogy megálljunk ennél a keresztnél. Ha a keresztet látjuk, akár a szobánk falán, akár a templomok tornyán, vagy a város főterén, mindig ugyanarról szól. Miről szól a kereszt? A kereszt arról szól, ami történt nagypénteken, a keresztút végén. Tudjuk mi történt ott, Jézust keresztre feszítették. Miért fontos számunkra a kereszt, mire tanít, figyelmeztet bennünket? A kereszt az Isten szeretetéről szól, amely a végsőkig elmegy, az élet feláldozásáig. Jézus, aki eddig elment, azt mondta: nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja a másikért. A kereszt erre, az életét feláldozó szeretetre figyelmeztet bennünket.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!