Helyi hírek 2018. december 17. 16:00

Helyi borok az ünnepi asztalon

Helyi borok az ünnepi asztalon
A meleg nyárutó és a hosszú ősz már a szőlőszüret idején is jó borral kecsegtetett, de most, az első fejtések idején látszik igazán, hogy valóban jeles évjáratok születtek. Érdemes tehát csemegézni belőlük, amelyhez cikkünkből azt is megtudhatják, hogy milyen bort ajánl a szakember az ünnepi menükhöz.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a szokatlanul hamar megkezdett szüret ellenére is viszonylag magas cukorfokú mustok keletkeztek, ami már akkor kiemelkedő minőségű borokat ígért. De az újbor első bemutatkozása mégis a karácsony, s ez az ünnep valóban igazi rangos alkalom a kóstolásra.

– A könnyebb boroknál már megtörténtek az első fejtések. A cabernet rozéja láthatóan már készen van, de a testesebb borokra valóban várni kell karácsonyig – mondta el Selb László, a Selb Családi Pince Bt. ügyvezetője, hozzátéve, hogy a korábban sejthető magas minőséget igazoltan hozzák az idei borok.

A szakember emlékeztetett, hogy Kiskunfélegyháza szőlőterületein a legnagyobb mennyiségben cserszegi fűszeres borszőlőt termelnek, mellette az olaszrizling szintén a fehér, a kékfrankos és a cabernet savignon pedig a vörös borok képviselője.

A zömében fajtatiszta borok mellett a kettő vagy több fajtát tartalmazó küvék is megtalálhatók a kínálatban. Ilyen például a városunk szülötteinek nevével fémjelzett, és a Selb Családi Pincészet által neves eseményekre készült Petőfi Bora – a fenti két száraz fehér borból –, és a Móra küvé, amely a két vörösborból tevődik össze.

S ha amellett döntünk, hogy az ünnepi menü mellé a mi vidékünkön termett borfajtát fogyasztunk, akkor érdemes figyelembe venni, hogy mely ételekhez milyen borok párosíthatók.

– A borok megítélése szubjektív, hiszen mindenkinek más az ízlése, de amellett, hogy sok minden lehetséges, nem minden javasolt – szögezte le a borász. – Ha kifejezetten a karácsonyi ételsort nézzük, sok család asztalán van jelen ilyenkor a halászlé, amelyhez a vörösbor helyett sokkal inkább a rozé illik. A sült halakhoz szintén könnyű rozét kínálunk, ugyanakkor a harcsapaprikás mellé a vörösbor ajánlott. A téli időszak a vadas ételek szezonja is, ezek, és a pörköltek testes vörösbort kívánnak meg. A desszertekhez viszont nem kifejezetten javasoltak a száraz homoki fajták, melléjük más vidékek fehér csemegeborait szervírozzunk – tanácsolta Selb László.

A borok mértékletes fogyasztása az élvezeti értékeken felül az egészségre is jótékony hatással bír, napi egy-két deciliter jó minőségű bor kedvezően hat az emésztésre és az érrendszerre. S bár az alföldi homokos területek jellemzően szegényebbek, Félegyházán a kötöttebb talajok magasabb ásványianyag-tartalommal is rendelkezhetnek, amely az itteni borokban is megjelenik.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!