Helyi hírek 2018. december 5. 09:00

A minisztérium támogatja, hogy agrárképzési centrummá váljon a Mezgé

Képgaléria
A minisztérium támogatja, hogy agrárképzési centrummá váljon a Mezgé
A Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumot a térség központjává lehet alakítani – mondta az agrárminiszter december 4-én, amikor Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel, Csányi József polgármesterrel és az intézmény igazgatójával, Rózsa Pállal végigjárták a tangazdaságot, a húsüzemet és az iskola épületeit. Dr. Nagy István földművelésügyi miniszter hozzátette, hogy tapasztalati meggyőzték arról, hogy az iskola és az oktatói gárda egyaránt méltó arra, hogy ezt az intézményt 21. századivá fejlesszük. Ennek a részleteiről egyeztettek hétfőn.

Az agrárminiszter a sajtótájékoztatón kifejtette: – A mezőgazdaság fontos stratégiai ágazat, ám ahhoz, hogy a magyar agrárium a 21. századi kihívásokhoz felzárkózzon, generációváltásra, utánpótlásra, a legújabb ismeretek átadására van szükség. Ehhez azonban fejleszteni kell a képzés bázisául szolgáló Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát. A többmilliárdos fejlesztési koncepció elkészült. Ez a szakmai dokumentum meghatározza azt a fejlesztési irányt, amely lehetővé teszi, hogy az iskolát a térség meghatározó agrárképzési központjává, bemutató mezőgazdasági szakközépiskolává alakítsuk. Megállapodtunk abban, hogy ezt a fejlesztési koncepciót a kormány elé visszük. Abban reménykedem, hogy a jövő évben a végleges döntés is megszülethet. A további eredményes képzéshez ugyanis elengedhetetlen a precíziós mezőgazdasághoz köthető megújuló technikák bevezetése. Joggal várják el a diákok, hogy a képzés során a legújabb ismereteket kapják – tette hozzá dr. Nagy István.

Rózsa Pál, az iskola igazgatója a fejlesztési koncepció részleteiről elmondta, a tangazdaságban egy gyakorlati kollégiumot, főzőkonyhát és egy fedeles lovardát szeretnének kialakítani. Modern sertéstenyésztő és hízómarha telepet is építenek. Kiemelt céljuk a mangalicaágazat fejlesztése és a húsipari tanüzem higiéniai fejlesztése, valamint a régi géppark megújítása. Az iskolában pedig elengedhetetlen a kollégium felújítása és bővítése. De vágyuk egy saját konyha kialakítása is – összegezte terveiket az igazgató.

A város is teljes odaadással támogatja a fejlesztési tervek megvalósítását – mondta Csányi József polgármester. Félegyháza az ország közepén van. Debrecentől Bajáig mindenfelől érkeznek ide diákok. A környezetünkben, a régióban tapasztalhatjuk azt, hogy azok a szakemberek, akik itt végeztek, azok biztonsággal tudnak elhelyezkedni, könnyen találnak munkát – sőt keresettek is – tette hozzá a polgármester.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!