Helyi hírek 2018. december 9. 13:00

Titkok a levéltárból - Az „Egyes” bolt

Titkok a levéltárból - Az „Egyes” bolt
A városházával szemben lévő, 1911-ben szecessziós stílusban épült úgynevezett Frank-ház eredetileg takarékpénztárnak készült, erre utal a ház homlokzatán, a tetősíkban ma is látható kaptárt – a takarékosság jelképét – tartó két személy szobra. Az emeleten lakásokat, a földszinten – a takarékpénztár mellett – üzlethelyiségeket alakítottak ki.

Az 1970-es években az épület városháza felé eső sarki részében már élelmiszerbolt működött. Ezt, a már akkor is „Egyes”-nek hívott csemegeüzletet 1979-ben átalakítás miatt bezárták. A felújított, háromszoros alapterületűvé kibővített, fővárosi színvonalú új áruház 1979. december 10-én nyílt meg a vásárlók előtt. Az átadó ünnepségen megjelent az üzemeltető Bács-Kiskun Megyei Élelmiszer-Kiskereskedelmi Vállalat (BÉK) igazgatója, Sohajda Ferenc is.

A korábban 310, immár 1000 négyzetméteres élelmiszer- és csemegebolt 40 dolgozója nagy áruválasztékkal, udvarias, előzékeny kiszolgálással várta a lakosságot. A megnyitást követő érdeklődés és az ünnepek idején esedékes nagyobb bevásárlások megtették hatásukat: az üzlet decemberben már 5 millió 700 ezer forintos forgalmat bonyolított. A bolt vezetősége különösen törekedett arra, hogy a nyitási árubőséget hosszabb távon is fenn tudja tartani.

Bár az „Egyes” beváltotta a hozzá fűzött reményeket, sajnos akadtak problémák is. A bolti tolvajok itt is előszeretettel működtek, 1980 áprilisáig 36 „szarkát” fogtak el, az eltulajdonítani szándékolt áru értéke 1360 forintra rúgott. A felfedezetlen lopásból eredő kárt az áruház dolgozóinak kellett megfizetni. Leggyakrabban kávé, szeszes ital, cigaretta szerepelt a lopott cikkek között, de volt, aki a haját is ingyen akarta megnöveszteni, így Bánfi-féle hajszeszt tulajdonított el. Akit rajtakaptak a tolvajláson, súlyos büntetésre számíthatott: egy tolvaj egy doboz cigaretta ellopásáért 800 forintos bírságot fizetett.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!