Helyi hírek 2018. december 6. 15:00

Barátsággal fogadta a város köszöntését a 90 éves Gábor bácsi

Képgaléria
Barátsággal fogadta a város köszöntését a 90 éves Gábor bácsi
A 90 éves Tarjányi Gábor bácsi a háza előtt - két fia, lánya és menye társaságában - fogadta Balla László alpolgármestert, aki a város nevében virággal és oklevéllel köszöntötte születésnapján, december 5-én. A szépkorú szemmel láthatólag jó egészségnek örvend. A beszélgetés során elmondta, hogy minden reggel öt órakor kel és elvégzi a ház körüli munkákat. Idősebb fia nagyon gyakran ott alszik nála, aki a birtok körüli 20 hold földet is műveli. Vendégeinek megköszönve a látogatást, búcsúzásként elszavalta a Talpra magyart.

Nehéz, de mégis örömteli életét így összegezte a vendégeknek: - Szüleim második életben maradt gyermeke vagyok. Ők gazdálkodó emberek voltak. Hadirokkant édesapám (az I. világháborúban lábsérülést szenvedett) földműveléssel és állattartással foglalkozott. Sánta járása miatt már tizenéves koromban be kellett segítenem a gazdaság munkáiba. Édesanyám a háztartást vezette.

A II. világháború után az első szövetkezeti tagosítás alkalmával nem léptem be a szövetkezetbe. A földet és minden gazdasági eszközünket elvettek. Én úgy döntöttem, más területet választok. Az akkori Vegyipari Gépgyárban (Most: IBV, Torus) kezdtem dolgozni betanított munkásként. 1953-ban, amikor visszakaptuk a földet, a vasipari munka után második műszakként a földművelésben is részt vettem. A gazdaság ismételt talpra állítása nem volt könnyű feladat. 1961-ben a második tagosítás alkalmával én is beléptem a szövetkezetbe, ahol nyugdíjba vonulásomig dolgoztam.

1955-ben megnősültem. Házasságunkból 3 gyermek született, két fiú és egy leány. A feleségem a háztartást vezette és az úgynevezett háztáji gazdaságban dolgozott. A kerti munka mellett baromfi, szarvasmarha és sertés gondozás hárult rá.  Így próbáltuk finanszírozni a gyermekek iskolai költségét. Őt 42 évi boldog házasság után 1997-ben elveszítettem. Azóta özvegyemberként élek a külterületen. A mindennapi feladatokban az idősebb fiam segít. A másik két család vidéken él, de ettől függetlenül őrájuk is bármikor számíthatok. Akikre nagyon büszke vagyok, és nagyon szeretem őket az az öt unokám és a két dédunokám. A második dédunoka a napokban látta meg a napvilágot - mondta a szépkorú.

 

Kövessen minket a Facebookon is!