Helyi hírek 2018. december 23. 07:30

Advent negyedik vasárnapja – A szeretet

Advent negyedik vasárnapja – A szeretet
Amikor meggyújtjuk a negyedik gyertyát, már nagyon közel vagyunk a karácsonyhoz, amit nem véletlen hívunk a szeretet ünnepének. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta...” (János 3:16). Ez a szeretet az, amelyet ha megértünk, akkor mi is igaz szeretettel tudunk fordulni mások felé. A szeretetről Ivanics Zoltán, a Sarlós Boldogasszony Főplébánia káplánja beszélt nekünk.

– A szeretetről sokszor úgy vélekedünk, mint ahogy a romantikus filmekben látjuk, és azt gondoljuk, hogy ez a boldog szeretet. A valóságban azonban ez sokkal árnyaltabb, és nem annyira szavakban, inkább tevékenyen, valamilyen cselekedetben mutatkozik meg. Abban, amit másokért teszek. Számunkra, keresztényeknek nagyon jó példa a mennyei atya, aki szeretetét abban fejezte ki, hogy egyszülött fiát küldte el hozzánk. A szeretetünk akkor lehet valódi, ha olyan, mint amit Isten is gyakorol felénk: feltétel nélküli, és magában hordozza a megbocsátást. Ha végignézzük a családban, a munkahelyünkön, a lakóközösségünkben, hogy vajon mi képesek vagyunk-e erre a szeretetre, akkor rádöbbenhetünk, hogy önző viselkedésünk és sértettségünk gyakran vet árnyékot kapcsolatainkra.

De vajon lemondással, bocsánatkéréssel, elengedéssel teszünk-e kapcsolataink helyreállításáért, vagy büszkeségből hagyjuk őket veszni? Fel kell tudnunk fedezni a másikban, hogy ő is Isten teremtménye, s Istennek terve van velünk, még ezekben a nehéz kapcsolatokban is. Nem nagy szavakra, hanem tettekre van szükség. Nekünk az a dolgunk itt a Földön, hogy Isten szeretetét próbáljuk továbbadni az embereknek. Azt a szeretetet, amit mi is megtapasztalunk tőle. Ám, ha nem szeretem Istent, akkor embertársaimat sem tudom szeretni, és ha nem szeretem az embertársaimat, akkor Istent sem tudom szeretni.

Ezt úgy tudjuk megérteni, ha elfogadjuk, hogy Isten kisgyermekként jött el közénk. Egy kisgyermekkel való találkozás pedig mindig örömteli. S ha ilyenkor gondolatban ellátogatunk Betlehembe, és lélekben megpróbálunk találkozni a kis Jézussal, akkor ugyanez a szeretetkapcsolat alakulhat ki bennünk, és akkor valóban nevezhetjük a karácsonyt a szeretet ünnepének. Azonban arra kell törekednünk, hogy ez a betlehemi látogatás ne csak a karácsonyi időszakban töltse be a lelkünket, hanem váljék egy olyan misszióvá, amelyben ennek a találkozásnak az örömét visszük tovább. Ezáltal egész életünk a szeretet ünnepe lehet, amelyben Isten végtelen szeretetét mutatjuk meg az embereknek.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella - A fotón szereplő adventi koszorút a Boszorkánykéz Virág-ajándék üzlet ajánlotta fel.




 

Kövessen minket a Facebookon is!