Helyi hírek 2018. december 7. 07:30

Ismét országos kiválóságok a PG-ben!

Ismét országos kiválóságok a PG-ben!
Nagy sikerrel szerepeltek a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének diákjai a gépíró bajnoki versenyen Budapesten. November 27-én rendezték meg a dr. Kalotay Kálmán gyorsíró, gépíró, szövegszerkesztő, továbbá beszédíró bajnoki versenyt az ország legkiemelkedőbb felnőttjeinek és tanulóinak. A Szent Benedek Iskolából két tanuló vett részt a programon: a 12-es Nagy Dániel és a 10-es Felföldi Máté. Mindketten gépírásban és beszédíró gépírásban versenyeztek. Nagy Dániel mindkét versenyfeladatot kiválóan oldotta meg, így két aranyérmet kaphat a december 8-i eredményhirdetésen, Felföldi Máté pedig gépírásból 3. helyezettként várhatja az eredményhirdetést.

A beszédíró gépírást úgy kell elképzelni, hogy a versenyzők egy hangfájlt kapnak, amely percenkénti 1000 karakteres sebességű, 15 perc időtartamú diktátum, amit 10 percen át kell írni. Szinte képtelenség ezt legépelni, szükség van hozzá a hanganyag megállítására, visszatekerésére, azaz „gázra” és „fékre”. A manővert programok segítségével lehet megoldani vagy lábpedállal, amihez az iskola az Olympus cég felajánlásából jutott hozzá. A „hangsebesség” kezelésén túl kihívás még a gépelés közbeni pontos helyesírás. Nem egyszerű feladat, ha csak egy vessző jogosultságát próbáljuk eldönteni a hanganyag írása közben.

Aki tanult gépírást, pontosan tudja, mi jelent 30 percig koncentrálni s versenyhelyzetben elérni a percenkénti 350 vagy attól több leütésátlagot – főként úgy, hogy a fiúk heti 1 órában tanulták a tantárgyat (Dani 2, Máté 1 évig). A szép eredmények egyúttal lehetőséget is jelentenek a versenyzőknek, akik 2019. július 13-19. között az olaszországi Szardínia szigetén, Cagliariban világbajnokságon vehetnek részt.

Sajnos a részvétel díja személyenként körülbelül 600 ezer forint, amely összeget tehetségpártoló támogatók nélkül nem tudják biztosítani, ezért ezúton is tisztelettel kérnek segítséget. Nem sok diák mondhatja el magáról, hogy középiskolás évei alatt három világbajnokságon is bizonyíthatta alkalmasságát a szakma képviseletére. Nagy Dani ezt megteheti, hiszen 2015-ben Budapesten, 2017-ben Berlinben remekelt Magyarország színeiben, s most ismét bizalmat szerzett a 2019-es olasz vébészerepléshez.

Köszönettel és tisztelettel fogadnak minden támogatást. Utalásukat megtehetik a Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola részére, a CIB Banknál vezetett 10700031-65714993-51100005 számú bankszámlára, világbajnokság támogatása megjegyzéssel.

Tudjuk, hogy a tehetséggondozás nemes feladat, örömet okoz, elégedettséget varázsol a vele foglalkozóknak, a családoknak, a közvetlen környezetnek. Mind a siker, mind a kudarc jellemformáló, amely tartást, magabiztosságot ad, a küzdés értelmét igazolja. Kihívás a felkészítés, a felkészülés, és legalább akkora tét a nemzetközi versenyeken részvétel lehetőségeinek megteremtése. Kérjük Önöket, ha tehetik, támogassák legnívósabb szakmai szereplésük megvalósulását!

Amennyiben igazolást szeretnének kérni nagyobb összegű hozzájárulásukról, az iskolának módjában áll támogatási szerződést kötni.




 

Kövessen minket a Facebookon is!