Helyi hírek 2018. december 8. 20:30

Fellobbant a második gyertya a város adventi koszorúján

Képgaléria
Fellobbant a második gyertya a város adventi koszorúján
A karácsonyi várakozás jegyében, december 8-án is sokan gyűltek össze a városháza előtti téren, ahol a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fúvósai és kórusa adott adventi műsort. A második gyertyát Hatvani Zsófia református lelkésznő és Csányi József polgármester gyújtotta meg.

A gyertyagyújtás előtt Hatvani Zsófia köszöntőjében az örömöt emelte a központba. Így szólt erről: – Nagyon nagy szükségünk van az örömre. Ez  olyan alapvető dolog az életünkben, ami nélkül nincs igazi élet. Persze vannak nehéz időszakok, de annyira jó lenne vágyunkat, az igazi öröm lehetőségét megragadni. Valóban sok örömforrás van az életünkben. Így, az év végén végig is számláljuk, hogy mi mindenért lehetünk hálásak, akár a családunk, akár a lakókörnyezetünk irányába. Olyan sok jó lehetőségünk van. Örülhetünk alkotásunknak, a munkánknak. Van számtalan izgalmas kaland, olyan sok-sok szépség van a világban, kapcsolatainkban, aminek nagyon lehet örülni.

Mégis azt látom, hogy nagyon sok szomorú arc van körülöttünk. Sokszor vagyunk bánatosak, és nem az öröm sugárzik rólunk. Vannak rabló tényezői is az életünknek, ilyen például a múltunk. Vannak olyan emberek, akik a múltba ragadtak. Sokszor átéljük azt, hogy olyan sok fájdalom kísér bennünket évekig, évtizedekig, hogy nagyon nehéz megbocsátani, kiengesztelődni, ápolni a kapcsolatainkat. Sok-sok sebet hordozunk. Vannak rossz döntéseink, amiknek a gyümölcsét sokszor már utólag szakítjuk le, és már nem tudjuk hogyan helyrehozni. Sokszor szorongunk a jelen miatt is, munkánk, vagy éppen egészségünk miatt. Ez a rengeteg félelem, hogy mi lesz velem, ahogy múlik az idő, kiszolgáltatott vagyok, és mi lesz a halállal.

Mindezeknek a kérdéseknek a megválaszolására Pál apostol azon leveléből idézett a lelkésznő, amelyet Szent Pál a börtönében írt, mégis tele volt a szeretet fogalmával. Többek között úgy fogalmazott, hogy az igazi öröm nem körülményfüggő, az nem tőlünk jön. Lehet keresni, lehet hajszolni, de igazából a Szentlélek gyümölcse, egy ajándék.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!