Helyi hírek 2018. december 11. 14:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A füstérzékelő életet menthet

A füstérzékelő életet menthet
A felelősségteljes gondolkodás, a figyelmesség, az öngondoskodás nagyon sok esetben megóvhat bennünket és a körülöttünk élőket. Egy tűzeset észlelésénél sincs ez másként. Egy valós veszélyhelyzetnél fontos a gyors helyzetfelismerés és a felelősségteljes gondolkodás és cselekvés, hiszen minden perc értékes az emberi élet és az ingatlanok, vagyontárgyak megóvása érdekében.

A közelmúltban nagyszabású országos kampányt indított a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!” elnevezésű közös kampány, a háztartási hulladék kezelésének problémájára, valamint a tüzek - ezen belül is a szabadtéri és a lakástüzek - megelőzésére hívja fel a figyelmet.  

A program keretében országosan 950, Bács-Kiskun megyében több mint ötven füstérzékelőt adtak át - karitatív szervezetekkel együttműködve - ingyenesen, családoknak. Kiskunfélegyháza 1, Petőfiszállás 2,  Bugac ugyancsak egy készüléket kapott.

Otthonunkban egy esetlegesen kialakuló tűz komoly veszélyt jelent. Évente átlagosan 6.500 tűzeset történik lakásokban. Számos esetben a lakóingatlanokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók már csak túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat. Így kerülnek a képbe az otthoni füstérzékelők. A lakóépületek helyiségeiben kialakuló tüzeknél a tűz kezdeti szakaszában már keletkezik füst. A füstérzékelők nagyjából egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre és a túlélésre.




 

Kövessen minket a Facebookon is!