Helyi hírek 2018. december 13. 16:00

Zöld oldal - Téli szép világ

Zöld oldal - Téli szép világ
A természetben mindennek van célja, értelme, beillesztettsége. Itt semmi nem létezik önmagának, önmagában. Időben és térben is minden része a rendnek. A tél már a tavaszért van. A tél a megcsendesedés, a megpihenés, a kitartó rákészülés, a túlélés ideje a természetben még akkor is, ha időnként ez különös pompával párosul.

Az egyik félegyházi utca csörgőfáján ilyen gyönyörű élénk színekben köszönt el tőlünk az ősz

Általában hajlamosak vagyunk a telet kopár jelzővel illetni, pedig gyakran ilyenkor látható a növények egyedi struktúrája, szerkezete, formája, textúrája, amit a nyári szín- és virágözön máskor jobbára elfed, vagy túllicitál. A téli növények a maguk nyers, kendőzetlen valóságukban olyan elesetten őszinték, hogy már-már észrevétlen maradva megyünk el mellettük. Pedig mindegyik egy kis csodás darabja a természetnek.

A csörgőfák nyári virágdísze bár igazán pompás, de, amikor olyan sok szép nyári virág díszlik körülöttünk, őket észre sem vesszük. Ősszel narancssárga, kissé megritkult lombjuk igazán megkapó. Ilyenkor vesszük észre, hogy girbe-gurba törzsük, kócos koronájuk milyen művészlelket rejt. Lassú növekedésűek, de ahogy korosodnak úgy válnak mind szebbé és szebbé.


Hunyor                                                                                     Aranyalmafa

A téli színek nem harsányak, mégis nagyon megkapóak, mint ez a szép halványsárga hunyor egy tisztás szélén. A parkerdő szélén több narancseper fa is található, amely télre ledobja hatalmas sárga terméseit, ezek gyönyörű mintás szőnyegként szinte hívogatják az arra sétálót. De nagyon szép tud lenni egy kis almafa is a rajta maradt, szinte mindennel dacoló kis aranyalmákkal. Már csak az ezüst tányér hiányzik.


Tollborzfű



Egy a sok téli csoda közül: A lampionvirág termése

A téli színek gyakran amolyan nem igazi színek, mint például a tollborzfű vagy a lampionvirág egészen különleges termése. Olyan kifakultak, leginkább pasztell és földszíntónusokat foglalnak magukban. Igazi szépségük más, élénkebb árnyalatú növényekkel mutat jól.


Díszkáposzta                                                                           Tűzeső

Mint például a kertekben kétnyári virágként ültetett díszkáposzta, vagy a számos évelő tűzeső egyike. Ez utóbbi késő ősszel kezd el virágozni, és csak virágzik és virágzik. A kemény mínuszok után megrázza magát, és mint ha mi sem történt volna – virul tovább.


Krizantémféle-virág                                                                 Mályva

Aztán persze vannak virágok, amelyeket a kemény téli hideg letarol, de ezek is sokszor utolsó leheletükig kitartva, még így decemberben is pompáznak. Bizonyos krizantémfélék csak novemberben kezdenek el virágozni, de gyakran még a hó alól is kikandikálnak. A mályva melegkedvelő növény, szinte hihetetlen, hogy így decemberben még nyílik az egyik társasház udvarán. Mellette a canna levelei már az első keményebb hideg hatására csörgőssé száradtak. A változatos városi mikroklíma sok érdekeset tartogat még számunkra.

Az első, gyakran váratlan hirtelenséggel jött hó nyomán csodálkozunk rá egy-egy szépségre, mint például a volt zeneiskola előtti park különösen szabályos koronájú hársfájára. Ezeket a finoman összeszerkesztett ágakat nyáron eltakarja a lomb, de ilyenkor télen jól látszik, hogy milyen kecses fa.


Hársfa a volt zeneiskola előtt

Aztán persze nagy ritkán igazi csemegébe is belefuthatunk. A Csongrádi út mellett található kis tölgyerdőcske alig észrevehető a város szélén. A táj egykori természetes növénytakaróját, az elegyes tölgy ligeterdőket idézi fel. Egy hirtelen jött havazás, még szinte zöld leveleket találhat a fán, amelyek ilyenkor – ha rövid időre is, de – fehér pihekabátba öltöznek.


Tölgylevél fehér pihekabátban

Milyen nagyon jó rádöbbennünk ilyenkor adventben arra, hogy a nagy és egyetlen karácsonyi csodát mennyi hétköznapi csoda készítheti a szívünkben, ha nyitottan vár rá.

Nagy Ágnes
városi főkertész

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!