Kitekintő 2014. január 20. 15:35 Forrás: MTI/Fidesz

Kecskeméten 13 milliárd forint juthat fejlesztésekre

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban 13,2 milliárd forinthoz jut Kecskemét, amit városfejlesztési célokra lehet felhasználni - közölte az MTI-vel Zombor Gábor polgármester, aki szerint a szolnoki térséggel együttműködve új gazdasági központ jöhet létre.

A fideszes politikus elmondta, eredményes uniós pályázat tette lehetővé a helyi tömegközlekedés fejlesztését: 2014 tavaszától hibridhajtású autóbuszok szállítják az utasokat, illetve elkezdődik az új autóbusztelephely építése.

A régió jövője szempontjából is kiemelt jelentőségűnek nevezte a polgármester azt a kormánydöntést, amely Kecskemét térségét kiemelt járműipari központtá, egyes közlekedésfejlesztési projekteket pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította.

"az elmúlt öt évben 20 százalékkal nőtt a társas vállalkozások száma Kecskeméten".

Kiemelte továbbá Zombor Gábor azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által is támogatott programot, amely a kecskeméti kiemelt járműipari központ kiterjesztését jelenti Szolnok irányába. Egy új gazdasági, ipari centrum jöhet létre a két térség együttműködésével - tette hozzá, megjegyezve, hogy Kecskemét az elmúlt években történt beruházások révén a dél-alföldi régió ipari központja lett.

A polgármester emlékeztetett négy évvel korábbi vállalására, az északi elkerülő út építésére, amelynek a kivitelezése megkezdődött. Kitért arra is, hogy az idegenforgalom fellendítését jelentheti a Kecskemét határába tervezett Történelmi Témapark építése, amely megkapta a kormány támogatását, és elindulhat a pályázati eljárás.

Zombor Gábor jelezte, hogy a gazdasági válság ellenére az elmúlt öt évben 20 százalékkal nőtt a társas vállalkozások száma Kecskeméten; a meghatározó gazdasági szereplők két év alatt 6 ezer új munkahelyet hoztak létre, amelyből 5 ezer a Mercedes-Benz gyárában és a beszállítói körében, ezer pedig a többi gazdasági szereplőnél jött létre.

Örvendetesnek nevezte a kecskeméti fejlesztések szempontjából, hogy a helyi adóbevételek 2013-ban átlagosan 12 százalékkal nőttek, ezen belül a helyi iparűzési adóból származó bevételek 14 százalékkal emelkedtek.

Kövessen minket a Facebookon is!