Kunszállás 2019. január 14. 08:00

A fejlesztések éve lesz az idei Kunszálláson

A fejlesztések éve lesz az idei Kunszálláson
Komoly fejlesztések indulnak idén Kunszálláson. A saját erőből és uniós forrásból megvalósuló beruházásokról Kovács Imre, a település polgármestere számolt be.

Látványos fejlődésen ment keresztül a település az elmúlt évek alatt, a fejlesztések idén is folytatódnak. Ezek közül az egyik legjelentősebb saját erőből megvalósított beruházás az ötvenkét új építési telek kialakítása volt, amelyre mintegy százmillió forintot fordított az önkormányzat.

– A Mercedes-gyár bővítésével párhuzamosan fogytak el az eladó ingatlanok és telkek a faluban. A település jó megközelíthetősége okán egyre több, az autógyárban dolgozó család költözik Kunszállásra, így óriási igény van újabb telkekre. Az új osztásban sorház, ikerház és hagyományos családi házak építésére is lehetőség lesz. A térségben a legolcsóbban, akár 2 millió forintért juthatnak közművesített telekhez az építkezni vágyók – nyilatkozta a baon.hu-nak a polgármester, aki abban bízik, hogy a település lakosságszámának növekedését az autópálya-lehajtó megépülése is fokozza majd. Erre azonban még várni kell, most indul még csak el az út tervezésének a közbeszerzése – tette hozzá Kovács Imre.

A lakosságszám növekedése indokolja az óvoda bővítését is, amelyre 110 millió forint uniós forrást nyert a település. Az önkormányzatnak ezt mintegy 30 millió forinttal kell kiegészítenie. Az óvoda egy új torna- és csoportszobával, illetve szociális helyiségekkel bővül. A régi szárnyban pedig korszerűsítik a fűtést, az elektromos és vízhálózatot, illetve kicserélik a burkolatot és a nyílászárókat. Mindemellett a kétszáz adagos közkonyha infrastrukturális fejlesztése is megvalósul. A közbeszerzési eljárás már lezajlott, a napokban hirdetnek eredményt. Az építkezés várhatólag nyár elején indul, amelynek köszönhetően a nyolcvan férőhelyes óvoda százfősre bővül – részletezte a településvezető. Elmondta azt is, hogy ezzel párhuzamosan a családi bölcsőde elindításán is dolgoznak. Az intérményt az óvoda szomszédságában lévő egykori takarékszövetkezeti épületben szeretnék kialakítani. Jelenleg az ingatlan megvásárlásáról tárgyalnak.

Hamarosan elkezdődik a főutca rehabilitációja is, amely nagyban meghatározza a település központjának arculatát. Tavaly 150 millió forintos kormányzati támogatásból teljesen megújult az út aszfaltburkolata, amire már húsz éve vártak a kunszállásiak. Ennek a beruházásnak a folytatásaként kezdődik tavasszal az út 60 millió forintos rehabilitációja, ami annyit jelent, hogy a belterületi szakasz egyik oldalán új, akadálymentes járda épül, utcabútorokat helyeznek ki az út mentén, mintegy negyven új parkolót alakítanak ki és két új gyalogátkelő is szolgálja majd a biztonságos közlekedést.

– A polgármesteri hivatal energetikai felújítására 40 millió forintot nyertünk. Míg tavaly belülről, idén kívülről is tejesen megújulhat a hivatal épülete. A hőszigetelés és a fűtés korszerűsítése mellett megvalósul a nyílászárók cseréje is. Szeretnénk a szomszédos tájház mintájára a hivatal épületének is az eredeti arculatát visszaállítani – összegezte a polgármester.


Leköszön a polgármester

Kovács Imre azt a hírt is megerősítette, miszerint tizenkét év után leköszön mint kunszállási polgármester. Az idei önkormányzati választásokon már nem Kunszálláson, hanem a szomszédos Városföldön indul, ahová már az elmúlt ciklusban is csábították. Akkor nemet mondott a helyi civil szervezetek és gazdasági társaságok felkérésének, most viszont eleget tesz a kérésnek és megméretteti magát. Már csak azért is, mert számos szállal kötődik Városföldhöz. – Azt gondolom, hogy Kunszálláson már mindent elértem, amit szerettem volna. Városföldön pedig nagy kihívások várnak rám – nyilatkozta Kovács Imre.


Kovács Imre, Kunszállás polgármestere
Fotó: Vajda Piroska - Petőfi Népe




 

Kövessen minket a Facebookon is!