Helyi hírek 2019. január 17. 15:45

Örököltük! Őrizzük! Gondozzuk!

Örököltük! Őrizzük! Gondozzuk!
Félegyháza talán legismertebb értéke – már-már védjegye – a Kossuth utca platánfasora. Sokszor, sokan gondolkodtak, értekeztek már felőle, néha talán már úgy érezzük: mindent tudunk róluk. Gyönyörködünk az itt készült fotókban, ott járva megélünk megkapó-felemelő pillanatokat, felidézve pedig talán némi büszkeség is eltölt bennünket. Átéljük, hogy itt bizony értékkel találkoztunk. És persze – ha őszinték vagyunk – nem tagadhatjuk, hogy mindemellett gondot, problémát, feladatot is jelentenek.

Sokan felróják a fák sok, és sokáig hulló levelét, töredező gallyait-ágait, „szemetelő” termését ….. Mégis-mégis: a szíve mélyén mindenki ragaszkodik hozzájuk – hiszen a miénk.

A zöld város projekt során a Kossuth utca teljes zöldfelülete megújul, így a fák is a nagyobb lélegzetű munka keretében egy állapotmegőrző, egészségügyi, állomány- és balesetvédelmi, valamint esztétikai metszésben, ritkításban részesülnek. Az alapelv nem új, de folyamatosan megújul, részletezettebbé, átgondoltabbá válik.

A helyzet jól ismert: az 1 km hosszú utca mintegy harmadán sűrű telepítésű, idős, golyvás daganatoktól torzult, odvas, kiöregedő, de még így is méltóságteljesen szép és egységes fehértörzsű platánok, míg a további kétharmad utcaszakaszon eltérő időpontokban pótlásokként ültetett, középkorú-fiatal, hagyományos platánokból álló vegyes megjelenésű, a fényhiány miatt többnyire torz növekedésű, ferde törzsű, nagyon deformálódott koronájú, de záródott lombkoronájú platánfák találhatók.

A feladat: Egyrészt az idős fák megfelelő egészségi állapotban tartása egészen addig, amíg egy utolsó erős metszéssel a koronákat olyan mértékben vágják vissza, hogy közéjük telepíthetők az addigra előnevelt fehértörzsű fiatal facsemeték. Ez várhatólag legfeljebb 20-25 év múlva szükségessé fog válni. Ezt követően körülbelül 5-7 éven belül az idős fákat ki kell majd vágni. Másrészt a jóval fiatalabb, de nem fehértörzsű és nagyon vegyes – helyenként kifejezetten rossz növekedésű és koronaállapotú – platánfák megszabadítása az alulra szorult, növekedésre képtelen egyedektől és a megmaradó sűrű állomány koronaigazítása oly mértékben, hogy a fák nagyjából egységes koronaalakkal és lombtömeggel rendelkezzenek.


Kifejlett platán


A kifejlett, szabad térállásban fejlődő platán a 30 m magasságot is elérheti és akár 20 m szélességűre is nőhet. Kifejezetten fényigényes fa, sűrű telepítésben teljesen elveszti laza szellős habitusát, koronája belülről kikopaszodik. A Kossuth utca 6 méteres tőtávolsággal telepített fái rendkívül sűrűk. Nem tudjuk, hogy később ritkítani szándékoztak – csak elmaradt, vagy eleve metszett fasorként gondolták el. Mindenesetre a telepítést követően végzett rendszeres koronametszéssel nagyon szép egységes fasort alakítottak ki. Valószínűleg a 2. világháború utáni időkben maradtak el a metszések, ami azt eredményezte, hogy a fák koronái megugrottak és a metszések miatt legyengült fák a túl sűrű telepítésben a nagyra nőtt, megnyúlt koronát már nem bírták nevelni. Ekkor kezdhettek a koronák csúcsszáradásossá válni.


Korábbi metszések

Az akkorra már idősödő fákon jelentkező csúcsszáradás az 1900-as évek vége felé vált olyan mértékűvé, hogy a letöredező hatalmas ágak balesetveszélyessé váltak. A 80-as években néhány fán elvégeztek egy kísérleti, drasztikus, vázágakra történő metszést, ami azt mutatta, hogy a fák még képesek jól megújulni, szép egészséges hajtásokkal új koronát fejlesztettek. Ennek nyomán, nagyjából 20 évvel ezelőtt, néhány év eltéréssel, két ütemben valamennyi fán elvégezték ezt az erős visszacsonkolást. A metszéseket követően a fák szép új koronát fejlesztettek, és az időben elvégzett hajtásválogatásnak köszönhetően a koronákon ma alig látszik a metszett felületek közelében kialakuló seprűs ágrendszer. Nyilvánvalóan ilyen drasztikus metszés gyakran nem végezhető.


Tervezett metszések

A jelenleg folyó munkák azt célozzák, hogy az időközben újra megnyúló koronán egy szinttel magasabbra metszve az erős és rendezett vázágrendszeren megint fiatal hajtások képződjenek. Egy 3 évvel későbbi hajtásválogatás után már megfelelő magasságú, erős tartóágakkal rendelkező rendezett koronájú idős fák fogják a fasort alkotni. Ezt követően már csak mérsékelt hajtáskurtítások válhatnak szükségessé.

Az idős fasor megújítása tehát az egyszerűbb feladat, mivel itt a már kivágásra szoruló egyedeket műszeres vizsgálat is feltárta, az ifjító metszések pedig a fasor egységessége és a már korábban elvégzett ifjítások nyomán eléggé egyértelmű.


Vegyes fasor

A fiatalabb vegyes korú fasor fáinak – miután azok nem betegek vagy idősek, hanem nagyon vegyesen alaktalanok, növekedésben megálltak, torzul fejlődtek vagy fejlődésre képtelenek – már korántsem ennyire nyilvánvalóan egyértelmű a megújítása. Ezeknél a fáknál külön-külön, egyenként kell meghatározni a metszési prioritásokat – azaz ez mindegyik fa esetében szakmai tapasztalat és megítélés kérdése. Itt a cél, hogy a megfelelő alakúra nem nevelhető, vagy már egészségi állapotukban túlzottan leromlott fák eltávolításával és a megmaradók koronájának ritkításával, formálásával teret biztosítsunk egy egészségesebb koronaalak kialakítására, miáltal egy egységesebb megjelenésű fasor tud létrejönni.  

A munkákat a KEFAG Juniperus Parkerdészet tapasztalt szakemberei végzik. A tervek szerint a 2019 januárjában lombtalan állapotban elvégzett metszéseket szeptemberben – lombos, de már visszahúzódásra készülő állapotban – még átvizsgálják, és adott esetben korrigálják. Reményeink szerint az így elvégzett rekonstrukciós munkák nyomán a platánfasorok jó állapotban és rendezett formában legalább további 15-20 évre, immár felújított, egységes arculatú, fenntartható zöldfelületben lesznek méltó díszei és értékei Félegyházának.   

Nagy Ágnes városi főkertész
 

Kövessen minket a Facebookon is!