Helyi hírek 2019. január 19. 08:00

Étkezés a betegségek alatt

Képgaléria
Étkezés a betegségek alatt
Szekeres Bernadett dietetikus, étkezési tanácsadó rengeteg hasznos tanáccsal látta el az anyukákat a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár által szervezett Betűbölcsiben.

A szakember hangsúlyozta az étkezés minőségének fontosságát a megfázásos időszakban. Nem csak a kémiai úton előállított gyógyszerek bizonyulnak hasznosnak a betegség időszakában, vagy megelőzésében, hanem a természet patikája is biztosít számunkra kiváló alapanyagokat, arról nem is beszélve, hogy ezek a gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök jószerével káros, vegyi anyagoktól mentesek.

A mostanság igen gyakori megfázásos, hurutos megbetegedéssel járó kellemetlen tüneteket elszenvedő gyerekek, vagy felnőttek szívesebben isznak finom mézes teát, vagy friss zöldségekből, gyümölcsökből álló natúr turmixokat, italokat, mint kellemetlen ízű, állagú gyógyszereket. Sok szülő arra panaszkodik, hogy a gyermeke beteg, lázas állapotában nem eszik megfelelően. Erre a témakörre is kitért Bernadett, aki azt hangsúlyozta, hogy az elegendő folyadékpótlás már félsiker lehet a gyógyulásban. Szerencsére, a mai társadalom, a mai szülők egyre nyitottabban állnak a természetes, nagyszüleink idejében is bevált gyógymódokhoz. A szakember szerint ebben is nagy hatása van a médiának, az internetnek, ugyanis egyre szélesebb körben elérhetőek mindenki számára a hasznos információk. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy honnan szerezzük be az információt, illetve annak mennyi a valóságalapja. Ezért hangzott el az a javaslat, hogy amennyiben a szülők, nagyszülők nem biztosak egy-egy fellelt anyag hitelességében, ne tétovázzanak, kérjenek szaksegítséget természetgyógyásztól, vagy fitoterapeutától. Arra is érdemes odafigyelniük a szülőknek, hogy nem minden természetes anyag adható minden korosztálytól, ebben is megfelelő segítség lehet a szakember.

A tejtermékek adása kifejezetten ellenjavalt hurutos megbetegedés időszakában, mivel a tejben található baktériumok tovább „gerjeszthetik” a betegség mértékét. Ennek kiküszöbölésére kiválóan alkalmasak a citrusfélékből, almából és további, a gyermek ízlésének megfelelő alapanyagokból készült gyümölcslevek, turmixok, amelyek pótolják a folyadékot, kellemes ízűek és nem utolsó sorban, vitaminokban gazdag innivalók.

V. B.     
 

Kövessen minket a Facebookon is!