Helyi hírek 2019. január 23. 07:30

Lokálpatrióta vagyok, annak születtem

Képgaléria
Lokálpatrióta vagyok, annak születtem
A félegyházi kulturális élet ismert és tiszteletben álló személyisége dr. Tarjányi József. Bár munkája miatt hosszú évek óta Ausztriában (az egykori Nyugat-Dunántúlon) él, minden szabad idejét Kiskunfélegyháza érdekében és Petőfi Sándor kultuszának ápolásával tölti. Szakmai munkája mellett fontos nevelési eszköznek tartja a lokálpatriotizmust, a magyarságtudat erősítését, a hagyományápolás szükségességét. Hitvallása szerint a napi élet nélkülözhetetlen kelléke a hit, a derű, a szeretet.

Dr Tarjányi József életútja rendkívül gazdag. Agrárterületen képezte magát. Több tudományos fokozatot is szerzett, számos hazai és külföldi tudományos szakmai műhelyben tanult és dolgozott.  Szülővárosához azonban mindig erősen kötődött. Mindemellett kulturális érdeklődése is kialakult. Ebbéli tevékenysége  során számos emléktábla, emlékmű felállítását szorgalmazta, és anyagiakkal is segítette. Létrehozója a  Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Alma Mater Társaságnak, társalapítója a Kiskunfélegyházi PG Alapítványnak Zsivótzky Gyulával, a Nemzet Sportolójával, olimpiai bajnokkal együtt. Tagja a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesületnek, a felvidéki Királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulásnak és a Kiskőrösi Petőfi Sándor Társaságnak is.

Félegyházán szinte minden kulturális eseménynek résztvevője. Életéről, munkásságáról szerénysége, visszafogottsága miatt nehezen nyilvánult meg. Némi noszogatás után a legfontosabbakat mégis elárulta lapunknak:  

- 1944 augusztus 27-én születtem Kiskunfélegyházán Dr Tarjányi József gyógyszerész és Gampel Klára tanyai tanítónő első gyermekeként, a Batthyány utca és a Kossuth utca sarkán a volt Tarjányi patika hátsó szobájában, klerikális-kulák családban. 1950-ben családomat megszabadították a magántulajdon minden napi gondjától, majd a megszabadítók unokái kiprivatizálták az 1990-es „módszerváltáskor”, így ez a teher ma sem nyomja a vállunkat. Ezek közé tartozott városalapító őseim Oskola utcai háza is. Még két generációval ezelőtt a kiskunok a tanyákon élve gazdálkodtak, sokuknak a városban is volt háza, itt éltek a nagyszülők, innen jártak a gyerekek iskolába, ide kötötték be a lovakat a piaci napokon. Édesapám, Dr Tarányi József gyógyszerész a Korona szálló melletti patikában dolgozott nyugdíjba vonulásáig. Aztán a jászszentlászlói patikába járt ki segíteni, 1992-ben bekövetkezett haláláig. Amikor felkerestem, átvitt a templomba és mutatta a márványtáblát, rajta adakozó őseim neveit. Nagyon elszégyeltem magam, hogy a napi rohanás, megszállott munka mellett erre nem figyeltem. Azóta a félegyházi lokálpatrióta tevékenység életem része lett. Szeretnék részt venni Félegyháza múltja minél több fontos emléke megörökítésének. 

- Dr. Tarjányi József Általános és középiskoláit Kiskunfélegyházán, a Felsőfokú Állattenyésztési Technikumot  Kaposváron, az Agrártudományi Egyetemet Debrecenben végezte. Külgazdasági szakmérnöki diplomát szerzett a budapesti Közgazdasági és a gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd növényvédelemből doktorált a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. PhD fokozatát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetének doktori iskolájában védte meg. Napi munkája mellett szakmai továbbképzéseken vett részt az Egyesült Államokban, Angliában, Belgiumban és Ausztriában. 1994 óta a japán Ishihara Sangyo Kaishia (ISK Biosciences Europe S.A.) agrokémiai vállalat Közép- és Kelet-európai részlegének  vezetője.

Hivatásának gyakorlása mellett számos szervezeti tagságot vállalt. A Magyar Növényvédelmi Társaság Elnökségének tagja, az EWRS (Európai Gyomkutatási Társaság) Magyarországi Tagozatának elnökhelyettese, a Központi Növényvédelmi Klub Elnöke. Az Újvárosi Miklós Gyomismereti Társaság alapító tagja, és tagja a Magyar Gyomkutatás és Technológia szerkesztőbizottságának is.

Megalapította a Hunyadi Károly emlékérmet, amelyet a Magyar Növényvédelmi Társaság által szervezett Növényvédelmi Tudományos Napok keretében évente adnak át az arra érdemes 35 év alatti herbológiai szakembernek.

A bécsi Europa Club tagjaként a magyarságtudat megőrzésének érdekében tevékenykedik.

Szervezésében, vagy közreműködésével az alábbi szobrok, emléktáblák, domborművek kerültek felállításra:

2001:  Petőfi Sándor mellszobor a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola kertjében.

2002: Hunyadi Károly herbológus professzor domborműve a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen.

2003: Wass Albert dombormű egykori Alma Materében, a Debreceni Agrártudományi Egyetemen.

2004: Szent Márton dombormű a windeni Katolikus templomban (Ausztria).

2005: Szent István egész alakos szobra Kiskunfélegyházán, a Szent István Templom kertjében.

2006: Pongrátz Gergely dombormű Kiskunmajsán, az 1956-os nyári tábor falán.

2006: Petőfi Sándor domborműve a segesvári középiskolában és a fehéregyházi Magyar Házon.

2007: Széchényi Ferenc dombormű a fertőszéplaki katolikus templom falán.

2008: Mindszenty József bíboros domborműve a fertőszéplaki katolikus templom falán.

2009: Petőfi Sándor domborműve Winden am See községben (Ausztria).

2009: Móra Ferenc emléktábla Felsőlövőn, a kollégium falán (Ausztria).

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!