Helyi hírek 2019. január 25. 10:00

Elindult a Zöld város – Félegyháza újjáépül

Elindult a Zöld város – Félegyháza újjáépül
Elindult a Zöld város projekt kivitelezése Félegyházán. A munkálatok a Kossuth utcai platánok rekonstrukciós feladataival és a Béke téren a burkolat bontásával kezdődtek meg.

A Béke tér keleti fele, 2019. január 16-án

– Régóta dolgozik a városvezetés ennek a városképi jelentőségű fejlesztésnek az előkészítésén, most pedig óriási izgalommal várjuk és figyeljük, hogyan alakul át lépésről lépésre a régi, megszokott látvány a megálmodott újjá. Azt hiszem, hogy páratlanul izgalmas időszak előtt állunk, hiszen nem csak részesei, hanem alakítói vagyunk Félegyháza újjáépülésének – mondta Csányi József polgármester a mintegy 2 milliárd forintos beruházás kivitelezésének küszöbén.

Egyelőre a fák nyesése mellett a Béke téren megkezdett felújítás nyomaival találkozhattak a félegyháziak, de hamarosan ennél sokkal több helyszínen jelennek meg a kivitelező emberei és munkagépei. És bizony, mint minden bontás és építkezés, ez is átmeneti kellemetlenségekkel jár: útlezárásokkal, forgalomeltereléssel, zajjal, porral… Ez elkerülhetetlen.

Ezek most az első lépések Kiskunfélegyháza új főterének megszületéséhez. Mint azt korábban már több ízben megírtuk, a beruházás során a jelenlegi szabályos, mértani burkolati rendet egy mozgalmasabb, ívesen játékos burkolatosztással tagolt főtér váltja fel. A nagytemplom előtti idős és mostanra veszélyes mértékben leromlott állapotú japánakácokat, illetve a templom oldala mentén futó besűrűsödött díszkörte sort, valamint a Petőfi és Béke tér 80-as években telepített, napjainkra leromlott egészségi állapotú fenyőit és vegyes díszfáit kivágják. A kivágott fák helyett a nagytemplom körül platán-, valamint ámbrafákat, a többi helyen vegyes díszfákat telepítenek. A teljes zöldfelület átalakul új cserje és virágágyakkal, illetve gyepfelületekkel.

A város főtere, vagyis a Béke térből, Petőfi-térből, valamint a Fekete Pál utcából (korábbi Gorkij utca) álló téregyüttes mai arculata az 1980-as években alakult ki. Most a Zöld város projektnek köszönhetően gyakorlatilag a teljes téregyüttes valamennyi burkolt-, és zöldfelülete megújul. Szökőkutak, pihenőteraszok és dekoratív növénykiültetések kapnak helyet, de a nagyobb léptékű felújítás lehetőséget teremt a különböző rendezvények és egyéb események helyszíneinek újraértelmezésére is.

A templom és a Constantinum közötti út burkolatát a térrel megegyező szintbe emelik, s ezzel egy egységes piacos-rendezvényes teret teremt a két épület között. A téren átmenő autós forgalom erősen csökkeni fog, mivel az Oskola utca és a Pázmány utca közötti szakasz az utóbbi felé egyirányúvá válik. A heti többszöri piac így az Oskola utca-Petőfi utca közötti területre kerül át.

A város egyik jelképének számító Ótemplom is új környezetet kap. A templomkert egy barokkos stílusú parkká épül át úgy, hogy a kert értékes faállománya nagyrészt megmarad. A templom előtti japánakácok helyére a beültetéskor 10-12 méteres, vázaformára nevelt ámbrafák érkeznek, míg a vadkörték helyén egy, a középkori katedrálisok hangulatát idéző platánkerengőt ültetnek 6-9 méter magas, gyertyatartó formájúra nevelt platánokból.

Jelentős változást hoz, hogy a volt gyermekkönyvtár előtt haladó járda megszűnik és a helyére vendéglátásra és pihenésre alkalmas fateraszok épülnek, míg a tér közepén egy nyüzsgőbb terület keletkezik. A főtéren a projekt keretében három új vízjáték is létesül, változatos látványvilágot teremtve.
 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!