Helyi hírek 2019. február 1. 07:30

Példaértékű bűnmegelőzési program Félegyházán

Képgaléria
  Példaértékű bűnmegelőzési program Félegyházán
A „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” címmel meghirdetett program tapasztalatairól sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők, támogatók és közreműködők január 29-én. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, dr. Hatala József ez alkalommal elmondta, hogy számos programot indítanak az ország közbiztonságának erősítése, a bűncselekmények számának csökkentése érdekében, márciusban például a félegyházi tapasztalatokat is felhasználva készítik fel a települések polgármestereit a bűnmegelőzéssel kapcsolatos teendőkre.

A sajtótájékoztató résztvevőit Csányi József polgármester köszöntötte, aki elmondta, hogy a város vezetése évek óta dolgozik azon, hogy a különböző korosztályokat hatékonyan vonják be a bűnmegelőzésbe és prevencióba. A statisztikai adatok tükrében a munkát a leginkább érintett, idősebb korosztállyal kezdték, de ezt szeretnék kiterjeszteni a társadalom minden rétegére a kisgyermekektől egészen az időskorúakig. Ehhez olyan programot kell megfogalmazni, ami a társadalom minden rétegét eléri. E célok megvalósításában fontos szerepet játszott a Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán nevet viselő projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, a Kreatív Mozaik Alapítvány, a Móra Ferenc Művelődési Központ, valamint a Kiskun Múzeum összefogásával az elmúlt évben. Örömteli, hogy ez a munka folytatódik, és a szervezők továbbra is számíthatnak az önkormányzat támogatására.

Dr. Hatala József kiemelte, hogy Kiskunfélegyháza önkormányzati vezetése és képviselő-testülete nagyon hamar felismerte az önkormányzatok szerepét és felelősségét a bűnmegelőzésben, s megtalálták az együttműködésre képes szervezeteket is. Az erők és lehetőségek összegzése pedig új utakat nyitott meg. A város rendőrkapitánysága amellett, hogy a helyi problémák megoldásával foglalkozik, globálisan gondolkodik. Ez a félegyházi siker kulcsa, aminek folytatásához a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács minden tőle telhető segítséget megad.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetője, Timafalvi László rendőr ezredes elmondta, hogy a program eredményességéről még nem készültek statisztikailag is igazolható felmérések, de a bűnmegelőzés sikerességét az mutatja, hogy 2010 óta több mint a felére csökkent Kiskunfélegyházán a bűncselekmények száma. A bűnmegelőzési tevékenységnek két nagy témája a fiatalok körében a bűnelkövetővé és az áldozattá válás megelőzése. Szép eredményeket sikerült elérni a vagyonvédelem, a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a kortárs védelem terén. A cél, hogy minél több időst és fiatalt tudjanak elérni és a bűnmegelőzés ügye mellé állítani.

Újságírói kérdésre válaszolva a program további fejlődéséről Gratzer-Sövényházy Edit rendőr ezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főosztályvezetője elmondta, hogy programjaikkal megpróbálják a folyamatosan változó világot követni. A legnagyobb kihívás a fiatalok megszólítása a megfelelő eszközökkel, ezért is nagyon fontosak a kortárs segítő programok.

Figyelnünk kell a fiatalokat, és tanulni tőlük. Az információ pedig kizárólag akkor jut el hozzájuk, ha sikerül az ő sajátos nyelvükre lefordítva a megfelelő internetes fórumokon keresztül eljuttatni hozzájuk – tette hozzá a szakember.

A „Kreatív Bűnmegelőzés Kiskunfélegyházán” című projekt részletes programját a félegyházi bűnmegelőzés ismert arca, dr. Horváth-Rekedt Gréta rendőr főhadnagy, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója, a Kreatív Mozaik Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette. Elmondta: 2017-ben nagyszabású bűnmegelőzési programot hajtott végre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság. A projekten belül létrehozott Nyugdíjas akták című nagyszínházi előadás nemcsak városunkban, hanem a környező településeken is hatalmas sikert aratott, aminek eredményeként az előadásban résztvevő csapat belügyminiszteri kitüntetést kapott. Az elmúlt évben pedig mintegy 600 középiskolás diáknak tartottak Csak egy kör címmel drogprevenciós előadást az áldozattá válás megelőzése érdekében.

Dr. Horváth-Rekedt Gréta az egyéb programokról is beszámolt. Településbiztonság témakörben kiemelte az „Antibetyár” című lakossági interaktív bűnmegelőzési játékot, amely a Kiskun Múzeum börtönmúzeumban várja a 15 fős csoportokat, hogy egy órás játékkal, szórakoztató módon adja át a legfontosabb vagyonvédelmi ismereteket. A gyermek- és ifjúságvédelem terén a „Kamasztanból jeles” című programelemben színházi jelenetek bemutatása majd feldolgozása történik osztályfőnöki órák keretében, ahol a fiatalok észrevétlenül sajátítják el az alapvető bűnmegelőzési ismereteket, egy-egy szerepbe lépve átélhetik az áldozat és az elkövető szerepét is.

„Érték-mérték” címmel színházi nevelési programot dolgoztak ki az alsó tagozatosok számára. Ennek keretében a Nyitott Kör Egyesület 4+1 drámapedagógust képez ki, akik bűnmegelőzési témában a barátság és érték témaköröket érintve tartanak drámafoglalkozásokat az általános iskola 3-4. osztályos tanulói számára. A program részét képezi egy jobb agyféltekés akkreditált képzés pedagógusok és a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek számára, aminek során 20 szakember sajátítja el a jobb agyféltekés rajzolást. Az áldozattá válás megelőzését szolgálja a „Boróka veled van” című kutyaterápiás foglalkozás.

A hat alkalomból álló program a szociális és viselkedészavarban szenvedő gyerekek számára az erőszak és agresszió kezelésében nyújt segítséget.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!