Helyi hírek 2019. február 1. 10:00

Antibetyárok a börtönmúzeumban

Képgaléria
Antibetyárok a börtönmúzeumban
Az egykori Kiskun Kerületi Kapitányság székházaként az 1700-as években épült meg a mai Kiskun Múzeum épülete. A hajdani egyemeletes tömlöc – amely egykor helyet adott a Kiskunság közigazgatási ügyintézésének, és ahol a kerület rabjait tartották fogva – ma börtönmúzeumként működik, ahol Magyarország büntetéstörténeti emlékeit tekintheti meg a látogató. Kívánhat-e ennél eredetibb és autentikusabb helyszínt a bűnmegelőzési szakember, ha játékos formában szeretné felhívni a legkülönbözőbb korosztályok figyelmét az áldozattá válás veszélyeire és a megelőzés lehetőségeire?

Dr. Horváth-Rekedt Gréta, a Kreatív Mozaik Alapítvány elnöke, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója felismerte a helyszínben rejlő lehetőséget, és partnereket is talált a megvalósításhoz. Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója és Timafalvi László rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetője is az ötlet mellé állt: legyenek egy kalandos, élménydús, ugyanakkor tanulságos bűnmegelőzési játék helyszínei a börtönmúzeum sokat látott falai.

És így lett. A játék – amely az Antibetyár nevet kapta – január 29-én debütált a helyszínen. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, és Timafalvi László rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos, a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vezetője is, aki gratulált az ötletért és a megvalósításért dr. Horváth-Rekedt Grétának, és köszönetet mondott a projekt megvalósulásában nyújtott segítségért Mészáros Mártának, az intézmény igazgatójának.

A játék nem csak sok élményt, de számos tanulságot is tartogat mindazoknak, akik vállalkozókedvet éreznek a kipróbálásához. Mert bizony napjainkban is vannak betyárok, csak nem hordanak bő gatyát. Annál inkább válogatnak a körmönfont taktikák, praktikák közül, hogy kijátszva a jószándékú emberek hiszékenységét, kicsalják értékeiket. Egyebek mellett e jelenségre és az ezzel összefüggő veszélyekre hívja fel a figyelmet a játék, amiben két csoportra osztva 15-en vehetnek részt egyidőben. Az épület földszintjén és emeletén kreatív, rejtélyes feladatok várják a játékosokat, akik csak a megoldást követően tudnak tovább haladni. Így lépésről lépésre hull le a lepel a bűnmegelőzés kulisszatitkáról, és születik meg a felismerés a jelenlévőkben: mi mindent tehetnek azért, hogy ne váljanak áldozattá. A megoldáshoz segítséget találnak a játékosok a kiállítási tárgyakban és eszközökben. A végén természetesen minden rejtély megoldódik, mindenki gazdagabb lesz egy közösen megélt élménnyel, és az alkalom csapatépítő előnyei sem elhanyagolandók. Mindezekért a szervezők méltán remélik, hogy a játék beváltja a hozzá fűzött reményeket, és sok közösség próbálja ki az egyedi programot iskolástól százéves korig.

A hat alkalomból álló program a szociális és viselkedészavarban szenvedő gyerekek számára az erőszak és agresszió kezelésében nyújt segítséget.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!