Helyi hírek 2019. január 31. 16:00

Gyermekeink biztonsága mindenek felett

Gyermekeink biztonsága mindenek felett
Gyakran mondogatjuk, hogy „az ördög sohasem alszik”. Ezt a mondást különösen jól értik a szülők. A gyerekek biztonsága és a szülők idegrendszere védelmében érdekében érdemes megfontolni dr. Tajti Zsanett Szegeden praktizáló gyermekorvos tanácsait.

Fotó: illusztráció - Egészséges életmód magazin

– Vannak-e tipikus veszélyhelyzetek az otthonunkban?

– Gyermekeink rendkívül találékonyak, így nincs olyan szeglete a lakásnak, ami ne rejtene veszélyt egy kisdedre, vagy akár nagyobb gyermekre. A legsúlyosabb kimenetelű esetek a mérgezések, fulladás, vagy áramütés. Így fontos, hogy minden szülő alapszinten tisztában legyen a csecsemő- és gyermekújraélesztés lépéseivel. Egy kis gyorstalpaló: 30 mellkasnyomás, két befújás az orrba, vagy a szájba.

A mérgezéses esetek szempontjából kiemelendők a gyógyszermérgezések, így azok elzárását a gyermekek elől nem lehet elégszer hangsúlyozni. Emellett a tisztítószerek, vegyszerek és permetszerek a másik legsúlyosabb veszélyforrás, pl. fagyállóból egy gyermek számára fél deciliter már halálos dózis. Az utóbbi évek leggyakoribb otthoni mérgezése a mosókapszulák megrágása, ami rendkívül súlyos felmaródásokat idézhet elő a nyelőcsőben, már gyanú esetén is azonnali kórházi kezelés szükséges! Az elsősegély irányelvei sokat változtak, otthon nem ajánlott a hánytatás semmilyen esetben sem, illetve a tej itatása is csak a későbbi diagnosztikus lépéseket nehezíti, így az is kerülendő.

– Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

–  Kisdedkorban a világ felfedezése beindul, és a gyermekek nem tudnak különbséget tenni a színes palackos üdítőitalok és a helytelenül ugyancsak neonszínű kiszerelésben kínált vízkőoldó, vagy hypo között. A potenciálisan veszélyes szereket el kell zárni a gyermek elől és használatuk esetén fokozott óvatosság szükséges. Hagyjuk a tubusokon az eredeti címkéket és ne töltsünk üdítőitalos palackokba „spéci szereket”. A gyermeknek a kólásüvegben lévő marószer kóla lesz, és az első adandó alkalommal bele fog inni. Ne vegyünk be gyógyszert a gyermek előtt és azokat is zárjuk el! A női táskákban megbújó nyugtató- és fájdalomcsillapító szerek sem kivételek ez alól. Víz közelébe ne hagyjunk gyermeket felügyelet nélkül, egy kisgyermeknek öt centiméternyi víz is elegendő a fulladáshoz, illetve a forró folyadékok, leves és kávé is rendkívül veszélyes, súlyos égési sérülést idézhetnek elő!

–  Mi a teendő fulladás esetén?

– Leggyakoribb az idegentest (játék alkatrészek, papír, pénzérme) lenyelése. A legtöbb idegentest – még az egyenetlen felszínűek is – probléma nélkül haladnak át a tápcsatornán, és pár napon belül a széklettel távoznak, beavatkozás nem szükséges. Ez alól kivétel, ha a gyermeknek panasza van (nyáladzik vagy fájdalmat jelez) és az elem nyelése. Ilyenkor még a gyanú esetén is azonnali orvosi vizsgálat szükséges!

Szintén gyakori ok a félrenyelés, amikor a szilárdétel, vagy tárgy, a légcső felé veszi az irányt. Ilyenkor kifejezett köhögés jelentkezik, de súlyos esetben akár fulladás is bekövetkezhet.

Az ételek megfelelő korosztálynak és megfelelő formában kínálása a fulladás elkerülésének alapja. A kisgyermeknek ne adjunk mogyorót, gumicukrot, de még szőlőszemet, vagy virslikarikát se, de ha félbevágjuk a bogyósgyümölcsöt, vagy a virslit hosszában elszeljük, már biztonságossá válik. Csak etetőszékben, illetve asztalnál étkezzen a gyermek, még nassolás közben se szaladgáljon, ugráljon vagy nevetgéljen. Ha mégis félrenyelt, a legfontosabb és legnehezebb, hogy maradjunk nyugodtak! Minden gyermek reflexszerűen köhögni kezd, amennyiben ez erőteljes, nem kell mást tennünk, csak biztassuk a köhögésre. Ha erőtlen a köhögés, vagy a gyermek hangadásra képtelen, ekkor kell alkalmazni az újraélesztés kapcsán elsajátítható műfogásokat: egy éves kor alatt a csecsemőt a karunkra fektetve öt háti ütést és öt mellkasi nyomást alkalmazzunk. Nagyobb gyermek esetén őt a páros combunkra hajtva mérhetjük a háti ütéseket és mellkasi lökést. Iskoláskorú gyermeknél már a Heimlich-féle műfogás alkalmazható. Ilyenkor a segítő a fuldokoló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseli a tüdőt, hogy az így megnövekvő légnyomással kiszabaduljon a félrenyelt tárgy, vagy étel.

V. B.



 

Kövessen minket a Facebookon is!