Helyi hírek 2019. január 31. 10:00

Globális kompetencia, avagy hogyan igazodjunk el a határok nélküli kultúrák világában?

Képgaléria
Globális kompetencia, avagy hogyan igazodjunk el a határok nélküli kultúrák világában?
Ma, amikor az országok, kontinensek és kultúrák közötti határok átalakulóban vannak, és a világot behálózó internet globális faluvá tette bolygónkat, nagyon fontos, hogy magabiztosan navigáljunk a kultúrák között, s megtaláljuk a kapcsolódási pontokat. Ehhez nyújt gyakorlati segítséget a globális kompetencia megismertetésével a Móra Ferenc Gimnázium, ahol január 29-én ismét egy érdekes interaktív előadáson vettek részt a diákok.

Második alkalommal is találkozhattak a Mórás tanulók a világ legnagyobb diákcsere-szervezet, az AFS (American Field Service – Amerikai Harctéri Szolgálat) önkéntesével, aki német és angol nyelvű előadást tartott, és játékokon, interaktív feladatokon keresztül ismertette meg a tanulókkal azokat a képességeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egymást megismerjék, és együtt tudjanak dolgozni.

Ez amellett, hogy kiváló lehetőség az aktív nyelvhasználatra is, a diákoknak segít megérteni a kultúrák sajátosságait, a köztük levő hasonlóságokat és különbségeket, a mögöttük meghúzódó történelmi, társadalmi, nyelvi, földrajzi, politikai és gazdasági sajátosságokat. Megértik, hogy a világ nem ér véget a város szélén, vagy az országok határánál.

A globális kompetenciatéma más szempontból is hangsúlyt kap a tanulók életében, mivel 2018-tól a matematikai tudás, a természettudományos ismeretek és a szövegértés felmérése mellett már új készségeket, képességeket és értékeket, az úgynevezett globális kompetenciát is vizsgálja az egyes országok oktatási színvonalát összehasonlító PISA-felmérés.

A 15 éves középiskolásnak a globális kompetenciával kapcsolatban például arról kell számot adnia, hogy:

- hogyan kezeli a médiában megjelenő nagyszámú információ- és híráradatot,

- meg tudja-e különböztetni a valódi híreket az álhírektől,

- tisztában van-e a globális felmelegedés vagy az idegengyűlölet veszélyeivel,

- megérteti-e magát és képes-e együtt dolgozni egy más országból,
  kultúrából vagy vallási környezetből érkező emberrel,

- fontos-e számára az emberi méltóság és a sokféleség tisztelete.

Így ha megismerünk egy másik embert, országot vagy kultúrát, és képesek vagyunk átlátni a globális világ bonyolult kapcsolódásait, akkor mi magunk is érzékenyek, empatikusak és toleránsak leszünk.

Dobó Aliz
német nyelvtanár


Fotó: Móra Ferenc Gimnázium
 

Kövessen minket a Facebookon is!