Helyi hírek 2019. február 8. 10:00

Zöld oldal: Tavaszra várva – természet ihlette félegyházi parkok

Zöld oldal: Tavaszra várva – természet ihlette félegyházi parkok
Olyan jó volt látni a napokban az egyik ház előkertjében kibújt hóvirágok kisebb-nagyobb foltját. A tél még birkózik a tavasszal, de ez a kis hírnök már hozza a természet örök üzenetét: győz a tavasz… győz a tavasz. Ez, és a városban megkezdett közműépítési munkák meglódítják az ember gondolatait, hiszen most folyik az éves parkfenntartási munkák előkészítése, átgondolása, az egyéb tervezések-szervezések.

Fotó:  Ryazan Tristram - Keukenhof-i virágok

Ebben az évben az átépítés miatt több zöldfelület kimarad a rendszeres fenntartási munkákból. Ugyanakkor most zajlik a parkfelújítások növényanyagának véglegesítése is, bár tudjuk, hogy az i-re a pontot majd a növénybeszerzések fogják feltenni: mivel nem mindig kapható minden növény. Ráadásul az elkészült tervek szokatlanul színes, mozgalmas, megjelenésében több helyen sajátos természetközeli megjelenésű növénykiültetést tartalmaznak. A fajtákat is beleszámítva több száz növénytípust fognak elültetni a közterületeken, csak tavaszi hagymákból mintegy százezer darabot.



A tervezett növénylista alapján az átépítést követően négy kialakuló kertkarakter lesz jól felismerhető: 1.) a Kossuth utcán ligetes erdőszél típusú növényágyak rengeteg tavaszi és nyáreleji hagymás virággal; 2.) a Főtéren a homokbuckás vadvirágos rét virágos díszfüves foltjai; 3.) az Ótemplom körül mértani szabályos rendet tükröző történeti templomkertet idéző növénykiültetések; 4.) a játszó- és pihenőkertekben pedig kicsit az egykori vidéki kertek színes virágágyásainak hangulatát felidéző  növényágyak létesülnek majd. Az elkövetkező hetekben ezeket szeretnénk majd egy-egy lapszámban néhány képpel illusztrálva bemutatni.

A februári télűző kis tavaszváró hóvirág nyomán most nézzünk néhány, tavaszi hagymás virágokkal festett erdőszél hangulatát idéző növényágyat:




A képek egy holland kisvárosban, Keukenhofban készültek, ahol az év kilenc hónapjában csendesen folyik az élet, de ahová a három tavaszi hónapban emberek százezrei jönnek megcsodálni az európai tavaszt. A hagymás virágok megszámlálhatatlan – számunkra helyenként már szinte nyomasztó méreteket öltő – mennyiségben nyílik ilyenkor itt.



Egyre sürgetőbb igényként merül fel a napi környezetünkből száműzött természet visszacsalogatása, amikor az évszakok ritmikus váltakozásának szépsége, a föld és a virágok illata, színei, formái, textúrája azt üzeni, hogy ez mind – értünk és nekünk adva – ránk bízatott. Örüljünk neki és éljünk jól vele. Ebben a világban a kicsi, a magában gyakran jelentéktelen virágok együttesen, egymást kiegészítve értékek, és a tavaszi virágok elmúlásával más értékek mutatják majd meg magukat. A Kossuth utcán valami hasonlót álmodott meg a tervező.



Kreatív, átgondolt tervezés és gondos fenntartás egymással kéz a kézben járva képes csak tartós eredményt felmutatni. Néhány éve már mi is törekszünk évente párezer hagymás növényt kiültetni, így tulajdonképpen egy ideje már kóstolgatjuk ezt az „ízvilágot”. Azért őszintén el kell ismernünk, hogy egyfajta kihívás is lesz ez. Sok mindent át kell majd formálnunk a gondolkodásunkban: az őszi lehullott lomb nem mindenhol – például ezekben az ágyakban sem – lesz összegyűjtendő és elszállítandó szemét, hanem téli növénytakaró. Kaszálni sem lehet ezeken a helyeken már áprilisban, majd csak júliusban. Úgy gondolom, a helyes irányba fog mozdulni az ember és természet viszonya. A parkfenntartási munkák szervezése is új irányt kell, hogy vegyen, amire a városfenntartó cég egy ideje már testben és lélekben is készül.



Biztatjuk az olvasókat, hogy észrevételeiket, javaslataikat, ötleteiket, kéréseiket osszák meg velünk!

Nagy Ágnes
városi főkertész





 

Kövessen minket a Facebookon is!