Kitekintő 2019. február 10. 16:00

Új tanulmány a mobilsugárzásról

Új tanulmány a mobilsugárzásról
Rendkívül részletes adatbázist készített a Német Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) arról, hogy mekkora sugárzásnak vagyunk kitéve, amikor az egyes mobiltelefonokat használjuk. A hivatal kétféle értéket rögzített: a telefonálás során fejünket érő sugárzást, és azt, hogy nyomkodás közben mennyi energiát nyel el a testünk.

Rendkívül részletes adatbázist készített a Német Sugárzásvédelmi Hivatal (BfS) arról, hogy mekkora sugárzásnak vagyunk kitéve, amikor az egyes mobiltelefonokat használjuk. A hivatal kétféle értéket rögzített: a telefonálás során fejünket érő sugárzást, és azt, hogy nyomkodás közben mennyi energiát nyel el a testünk - írja cikkében a g7.hu.

A listában ötven gyártó több mint 3000 modellje szerepel. Sok, elsősorban már kifutott mobilról nincs meg minden érték, összesen 1200 készülékről van teljes adatsor. A lista csak a konkrét értékeket mutatja meg, arra nem tér ki, hogy a sugárzásnak milyen egészségügyi hatásai lehetnek.

A hivatal a lista összeállításához egy nemzetközileg elfogadott mutatót, a Specific Absorption Rate-t (SAR) használta, amit fajlagos energiaelnyelési értékként vagy fajlagos elnyelési tényezőként szoktak magyarra fordítani. Az SAR (watt/kilogramm mértékegységben) azt mutatja meg, hogy a szervezetünk mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben. A mutatóra referenciaérték is van: a 2 W/kg feletti SAR-értéket produkáló telefonokat nem engedik forgalomba hozni az egészségre gyakorolt káros hatásuk miatt.

Ennek megfelelően 2 feletti érték nem is szerepel a BfS listájában, ahhoz nagyon közeli azonban szép számmal, különösen a testet érő sugárzás esetében. A magas SAR-t produkáló modellek közül viszonylag sok kifejezetten új. A teljes lista első négy helyén még most is forgalomban lévő készülékek szerepelnek. Sőt, a testet érő sugárzás esetében összességében romlik a helyzet: míg a már kifutott modellek átlagos sugárzása 0,72 volt, a jelenleg is kaphatóaké ennél két tizeddel magasabb.

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy az időseknek szánt mobilokat forgalmazó svéd Doro, a német Medion és a kínai Xiaomi készülékeit érdemes nyújtott kézzel nyomogatni, ezeknél jóval átlag feletti értékeket mértek, bár mindhárom gyártónak csak néhány készüléke került be a rangsorba. A nagyobb gyártók többsége nagyjából az átlagot hozza, a Sony, a Huawei, az LG és az Apple némileg fölötte van, a HTC kicsit alatta. Kifejezetten jó, masszívan az átlag alatti értékeket mutattak a Samsung mobiljai.

A telefonálás közben a fülnél mért sugárzás esetében már kevesebb a 2 közeli érték, és ezeket is többségében kifutott modelleknél mérték. Itt ugyanis az idő előrehaladtával javult a helyzet: a még piacon lévő telefonok SAR-jének átlaga, ha nem is sokkal, de alacsonyabb, mint a régebbieké.

Ebben a mutatóban a nagyobb gyártók közül a kínaiak teljesítettek a leggyengébben: a top húszban a One Plus, a Xiaomi, a Huawei és a Lenovo modelljei is szerepelnek. A kevésbé ismert márkák közül az Allview készülékeinél érdemes inkább kihangosítót használni, a román cégnek ugyanis három telefonjánál is 1,5 fölötti az SAR.

Abban nincs tudományos konszenzus, hogy a rádiófrekvenciás sugárzás emberi szervezetre gyakorolt hatása káros-e vagy sem, illetve, ha káros, mennyire. Korábban több vizsgálat is arra jutott, hogy a mobiltelefonálás rákkeltő: egy többéves svéd kutatás azt mutatta ki, hogy agydaganatot okoz, egy izraeli szerint pedig a nyálmirigyek jó és rosszindulatú elváltozásának valószínűségét növeli jelentősen.

Több másik kutatás azonban épp ellentétes eredményre jutott. Legutóbb egy olyan vizsgálat zárult le, amelyben amerikai kutatók két éven keresztül napi kilenc órán át tettek ki mobiltelefonok sugárzásának rágcsálókat. Bár a hím patkányok rákosak lettek, a nőstények nem, az egerek pedig nemtől függetlenül megúszták. A tudományos konszenzus hiányát talán az mutatja a legjobban, hogy míg az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutató Szervezete 2011 óta a talán rákkeltő kategóriába sorolja a sugárzást, addig az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság szerint semmilyen negatív hatása nincs az egészségre.



 

Kövessen minket a Facebookon is!