Helyi hírek 2019. február 17. 17:30

Randi a házastárssal

Képgaléria
Randi a házastárssal
A Házasság hete programsorozaton belül Néma Attiláné Ella dúla és párkapcsolati tanácsadó beszélt a február 12-i Betűbölcsiben a családdá válás nehézségeiről, buktatóiról, örömeiről. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban megtartott rendezvényre nagyon sok anyuka, feleség volt kíváncsi, akik a gyermekeiket is nyugodt szívvel elhozták a baba-mama barát helyszínre.

Ella szakértelme megkérdőjelezhetetlen, ugyanis évtizedek óta maga is feleség és nem mellesleg négy gyermek édesanyja. A Betűbölcsibe rendszeresen járó anyukák már megszokhatták, hogy kendőzetlenül beszél a tabuknak számító témákról, ugyanakkor nagyon egyértelműen tálalva azt a hallgatóságnak.

Egy gyermeknélküli családba mikor megérkezik az első jövevény, megváltozik a párkapcsolat dinamikája. Már nem csak önmagukért felelősek a partnerek, hanem utódaikért is. Ez a megváltozott szituáció megannyi nehézséget görget a felek elé, amelyeket kezelni kell. Ennek a helyzetnek a kezelésére hasznos tanácsok hangzottak el.

Az apróság világra jötte után az időbeosztásban is számottevő változások állnak be – vázolta Ella. A babák megszületése után jogosan érezheti a friss, vagy gyakorlott anyuka, hogy hirtelen a feje tetejére áll a világ a legkisebb családtag miatt. Az az érzése, hogy elúszik a sok tennivaló miatt. Erre tanácsolta Ella, hogy a feladatok elvégzését érdemes megosztani. Az apukákat arra sarkallva, hogy merjenek kezdeményezni, kreatívan megoldani, kérdezni a teendőket illetően.

Háttérbe szorulhat a párkapcsolat, amelyet nem célszerű annyiban hagyni –emelte ki Ella. A szakember felsorolt néhány egyértelmű jelet, amelyből kitűnik, hogy meghanyatlott a férfi-női szerep. Ilyen például, ha már a partnerünket nem a nevén, vagy általunk kitalált, használt becenevén kezdjük el szólítani, hanem anya, vagy apa lesznek. Elmaradnak az ünnepek különlegességei. Beleolvadnak az ünnepek a dolgos hétköznapokba, a szexualitást is valami féle „kényszernek” élik meg a szülők. Ezeknek a bukkanóknak a kiküszöbölésére javasolta a specialista, hogy heti, vagy havi rendszerességgel iktassanak be a házasfelek egy „randi alkalmat”. Sokan felkapják erre a kifejezésre a fejüket, ugyanis a legtöbb ember azt gondolja, a randi anyagi vonzattal jár. Ennek megcáfolására hozta fel a szaktekintély, hogy otthon is lehetséges értékes időt eltölteni, kellemeset beszélgetni egy tea társaságában. Azt a jótanácsot is megtudhatták az anyukák, hogy a randikon ne csak a gyerekneveléssel kapcsolatos témákat vitassa meg a szülőpár, hanem a saját céljaikról, sikereikről, vágyaikról is essen szó.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!