Helyi hírek 2019. február 18. 07:30

Valentin-napi műveltségi kvíz

Képgaléria
Valentin-napi műveltségi kvíz
A Házasság hete programsorozat keretében nem csak a felnőttek élvezhették a lélekmelengető programokat, hanem a középiskolás diákok is. Valentin napi műveltségi vetélkedőt tartottak február 13-án, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A program moderátora Czibolya Szilvia, az intézmény internetes és médiatáras könyvtáros szakembere volt.

A diákok először ráhangoló kérdéseket kaptak, amelyek megválaszolása alapműveltséget kívánt. Például, kinek a nevéhez fűződik az afrodiziákum, ki festette a Vénusz születése című képet. Ezt követően a fiataloknak a szerelem városáról, Párizsról szerzett tudásukat kellett kamatoztatni. Híres párizsi építményeket kellett felismerniük kép alapján. Az ifjoncok filmek iránti szeretetét kihasználva Szilvia filmfelismerő játékkal színesítette a vetélkedőt. Ezután a gyerekeknek magyar, de már nem gyakran használt szavak jelentését kellett beírniuk a versenypapírjukra. Meg kellett fejteniük a frigy, stafírung, vagy mátka szavakat, majd magyar zenei előadók számait kellett a hallott szöveg alapján felismerniük.

Meghallgatták Caramel, Tankcsapda, Wellhello, Péterfi Bori és a Love Band dalait. Ha már a szerelmesek ünnepe, nem maradhattak ki a magyar irodalom nagyjainak művei sem, mint Ady Endre, a Héjanász az avaron című alkotása, vagy Radnóti Miklós, Tétova óda műve és Kosztolányi Dezső költő Akarsz-e játszani versét kellett beazonosítani. Ha már a városi könyvtárban rendezték meg a megmérettetést, természetesen a könyvek is terítékre kerültek. Romantikus könyvek borítói alapján kellett a regény címét leírni. A művészeti ágak közül a festészetre vonatkozó kérdések is helyet kaptak, amikor emblematikus női alakokat kellett felismerni és a kép címét lejegyezni. Ilyen volt például A lila ruhás nő, a Mona Lisa, a Leány gyöngyfülbevalóval, vagy az Egri nők című alkotás.

A legjobb eredményt elért intézmény a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégiuma volt, amelynek három csapata bezsebelte az első, a második és a különdíjas helyet is. A második helyezést a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium képviselői érdemelték ki.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!