Közélet 2014. augusztus 12. 13:30 Forrás: hir24.hu

Csökkenhet a THM, de nehezedhet a hitelfelvétel

Csökkenhet a THM, de nehezedhet a hitelfelvétel
A Magyar Nemzeti Bank felülvizsgálná a hitelek THM-plafonját, vagyis emiatt olcsóbbak lehetnek a banki kölcsönök. Mármint annak, aki ezután is hozzáfér majd. Az MNB már elemzi, hogy indokolt-e a teljes hiteldíjmutató (THM) plafonjának felülvizsgálata és csökkentése - nyilatkozta pár napja a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László.

A penzcentrum.hu ezzel kapcsolatban azt nézte meg, hogy maximum mennyit fizethetünk ma a hitelekért, illetve hogy lehetnek-e hátrányai annak, ha csökken a thm-plafon.

Nem biztos, hogy mindenkinek lesz jó, ha csökken a THM-plafon

A jelenlegi szabályozás szerint a jellemzően lakás-, autó- és személyi kölcsönöknél 26,4 százalék lehet a THM-plafon. Az egyes személyi hiteleknél, valamint a hitelkártyáknál, folyószámlahiteleknél, áruhiteleknél pedig maximum 41,4 százalék. Azt is megállapítják, hogy a hitelkamatok jobban csökkentek az utóbbi egy évben, mint a jegybanki alapkamat.

Ha csökken a THM-plafon, az jó lehet, mert olcsóbbá válhat a lakossági hitelfelvétel. De mint a lap figyelmeztet rá, ha túl alacsonyak lesznek a kamatok, a kispénzűek kiszorulhatnak a hitelezésből, mert túl nagy kockázatot jelenthetnek a bankoknak.

Bátrabbak lettek a hitelfelvevők

Szerepet játszhatott a hitelkihelyezés bővülésében is, hogy csökkentek a kamatok. Az idei első félévben majdnem harmadával több, összesen 192 milliárd forintnyi hitelt vett fel a lakosság (a folyószámlahiteleket nem számítva) az MNB adatai szerint - írta a vg.hu. Ami határozott élénkülést jelent, főleg a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél. A gépjárműhitelek viszont továbbra sem kelendőek.

Őszre jöhet a jövedelemarányos törlesztés

Az MNB egy másik terven is dolgozik. A jövedelemarányos hiteltörlesztés őszi bevezetésével az lenne a cél, hogy megvédjék a lakossági ügyfeleket a túlságos eladósodástól és attól, hogy adósságcsapdába kerüljenek. Ősztől a terv részeként csak hivatalosan igazolt jövedelmet vehetnek majd figyelembe a bankok a hitelek törlesztőrészletének megállapításakor. Ez a hitelezési fék pedig minden hiteltípusnál érvényes lesz.

A hitelintézeteknek meg kell majd nézniük, mekkora az adott háztartás terhe és ezt kell jövedelemarányosan egy olyan limit alá szorítani, amely mellett az ügyfél nem túlságosan adósodik el.
 

Kövessen minket a Facebookon is!