Helyi hírek 2019. február 22. 07:30

Újabb ikonikus épületek újulhatnak meg

Újabb ikonikus épületek újulhatnak meg
Egy nem túl távoli jövőben kiemelkedően szép, modern, gazdag zöldfelületekkel tarkított városkép élményével hagyhatja el Félegyházát az átutazó. A folyamatban lévő és előkészítés alatt álló beruházások jóvoltából a Kecskemét felől érkező a Szolnoki ABC-nél kialakított parktól a hamarosan megszépülő volt zeneiskolán, a belvároson át a Kalmár kápolnáig egy részleteiben gazdag és sokszínű, összképében mégis egységes és harmonikus városkép élményében gyönyörködhet. Dósai Bence kabinetvezető szerint az elmúlt évek városépítő törekvései most érik el azt az egységet, amikor már az avatatlan szemlélő is meglátja a részletek mögött meghúzódó egységes koncepciót.

– Az elképzelés szerint a Zöld város programmal párhuzamosan megvalósuló beruházásainkkal úgymond kifelé toljuk a városközpont határait, azaz komfortban, esztétikumban, zöldfelületekben és infrastruktúrában a belvárossal egyenértékű színvonalat teremtünk mind nagyobb területen. A Kecskemét irányából Félegyházára érkezőt hamarosan a Szolnoki bolttól egészen a Kalmár kápolnáig egy újjászületett város látványa fogadja, amiből – ha lesznek is még hiányosságok – a jó gazda gondossága sugárzik.

A Petőfi térről a dr. Holló Lajos és az Oskola utca találkozásánál lévő háromszög alakú parkba kerül a Káposzta-csobogó, és ennek kapcsán teljesen új megjelenést kap ez az eddig kevésbé kihasznált közterület.


Zajlik a Zöld város kivitelezése

Míg a főtérről lebontott díszkutat megtisztítják, restaurálják és megfelelő gépészeti megoldást kap a korszerű és takarékos vízhasználathoz, addig megtörténik a park igényes kertészeti kialakítása is. Ennek a területnek a rendezésénél is a főtéren uralkodó jegyeket visszük tovább növényhasználatban, utcabútorzatban.


Megújul a volt zeneiskola épülete

A Kecskeméti Tankerületi Központ sikeres EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) pályázatának köszönhetően a Petőfi téren lévő volt zeneiskola visszakapja funkcióját, és ismét a művészeti oktatás színtere lesz. Kívül-belül megújul, új homlokzati megjelenést kap az épület, aminek rendkívüli jelentősége van városképi szempontból is itt, a főtér kapujában. A gyalogosforgalmat a posta irányába vezető teret már korábban sikerült rendbe tenni, így méltó kerete lesz a leendő oktatási intézménynek.

Innen egészen a Kalmár kápolnáig tart majd az egymáshoz kapcsolódó terek változatos, mégis harmonikus egysége. Az ötös főút mentén igazi értelemben vett főteret kap a város, olyan méretű összefüggő felülettel, amely ünnep- és hétköznapokon egyaránt az itt élők találkozási pontja lehet, ahol a kor műszaki és technikai elvárásai szerint, méltó módon rendezhetjük meg ünnepségeinket, fesztiváljainkat is. Innen egészen a kiskápolnáig egy ligetes, gondozott, gyermek- és családbarát egységgé áll össze a már meglévő és a Zöld város beruházásai nyomán kialakuló terek látványa. A szépen gondozott és a város lakói által is szeretettel használt Szent János tér és Móra-tér úgy simul majd bele az új környezetbe, hogy közben megőrzi intimitását is.


A Szent János tér látképe

Innen egészen a Szentesi úti kereszteződésig saját beruházásban felújítjuk a város legrosszabb állapotú kerékpárútját. Ez csupán egy kiemelt példa azon fejlesztések közül, amelyek azt szolgálják, hogy a külső városrészek a belvárossal egyenértékű lakó- és életminőséget nyújtsanak az ott élők számára. Beleértve ebbe a biztonságos közlekedést, a megfelelő infrastruktúrát, a színvonalas közösségi tereket. Ilyen beruházások lesznek még az idén többek között Kossuthvárosban és a Petőfi lakótelepen.

Az elkövetkező évek nagy feladata lesz – a folyamatosan megújuló zöldfelületek és burkolatok mellett – az évtizedek óta elhanyagolt középületeknek, a város ikonikus épületeinek a karbantartása. A zeneiskola után az egyik következő kihívás, ami az önkormányzatra vár, a Mártírok utca 2. szám alatti épület, közismert nevén „régi egyes”.




A Mártírok utca 2. szám alatti épület látványtervei

A városképre nagy hatást gyakorló, teljes egészében önkormányzati tulajdonú épületre hosszú ideje senki nem költött. A szükséges munkákhoz – tetőcserére szorul, a belső terek is felújítást igényelnek – több százmillió forintra lenne szükség. Ennek megoldása az elkövetkező évek egyik nagy önkormányzati feladata lesz a járdafelújítások és útépítések mellett. A városvezetés már elkészíttette a felújítás terveit, amit a polgármester a hivatalos közösségi oldalán közzé tett. Ugyanitt szavazni is lehetett az épület homlokzatának leendő színvilágára, amit mintegy 1500-an meg is tettek, és a barna árnyalatot részesítették előnyben. Ez az aktivitás is mutatja, hogy milyen óriási érdeklődéssel követik a félegyháziak a városkép alakulásának állomásait.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!