Helyi hírek 2019. február 25. 11:30

A parasport nem para

Képgaléria
A parasport nem para
Parasportnapot tartottak a kiskunfélegyházi Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma tornatermében, február 22-én. A Magyar Parasport Napján az ország több intézményében speciális sporttevékenységeket próbálhattak ki a diákok. A rendezvény célja az volt, hogy a diákok lássák: a mozgásukban, vagy értelmükben korlátozottak épp oly teljes értékű tagjai a társadalomnak, mint bárki más. Az érzékenyítő testnevelésórákon a gyerekek kipróbálhatták többek között az ülő röplabdát és bekötött szemmel vettek részt a sorjátékon.

Az iskola testnevelője, Nikolicsné Szabó Erika beszélt lapunknak a speciális tanórákon történtekről. A Közgé második alkalommal csatlakozott az országos felhíváshoz, amelynek célja az volt, hogy minél tágabb látókörrel rendelkezzenek a fiatalok, a korlátozottak életével és sportjaikkal kapcsolatosan. A rendezvényt megelőző napokban a tanórákon az osztályfőnökök beszélgettek a diákokkal, a mozgáskorlátozott és értelmileg korlátozott emberekről, az életükről – tudtuk meg Erikától. Az iskola felszerelésben nem volt felkészülve a parasport játékokhoz, ezért Erika frappáns módon, az unokája csörgőjét is bevetette a még izgalmasabb élményekhez.

Az iskola két diákja is nyilatkozott lapunknak, akik a rendszeres versenysport elkötelezettjei.

Gujka Kármen, az iskola végzős tanulója és országos, illetve Európa-bajnok thai bokszoló elmondta, hogy amikor korlátozott viszonyok között kellett küzdenie, mennyire megnehezítette a helyzetét a behatároltság és még pontosabb koncentrációt kívánt a feladat elvégzése. Kármen nem csak kiváló sportoló, hanem a tanulásban is jeleskedik, éppen ezért szeretné nagy álmát megvalósítani, hogy jogász legyen.

Kiss Bernadett, hagyományőrző lovassportot űző diáklány elmesélte, hogy a ló és a lovas között akkor működik minden zavartalanul, ha egymásra tudnak figyelni és számítani a másikra. Ez a parasportban is így van, hiszen egymásra vannak utalva a csapatjátékot játszó sportemberek. Bernadett még szeretne egy évet az iskolában eltölteni, ahol OKJ-s képzés keretében még jobban tökéletesítené az eddig tanultakat. A rendezvény rámutatott: Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt: vesztesnek lenni.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!